Дата публікації:
28 лютого 2024
Кількість переглядів:
441
Поділитися:

Подія відбулася 26 лютого в Українському католицькому університеті за участі ректорів та проректорів ЗВО України, представників Міністерства освіти та науки, фахівців-психологів. Від Сумського державного університету в обговоренні взяла участь проректор Олена КОРОЛЬ.

Захід мав на меті допомогти ЗВО розробити ефективну систему піклування про психічне здоровʼя для студентів, викладачів, працівників та реагувати на виклики війни в цьому контексті.

Під час обговорення керівниця Координаційного центру з психічного здоров’я при Кабінеті Міністрів України Оксана ЗБІТНЄВА розповіла про Всеукраїнську програму ментального здоровʼя: «Війна – це марафон, дистанція якого нам не відома. Плекати індивідуальну і колективну стійкість – основа Всеукраїнської програми ментального здоровʼя, ініційованої першою леді України Оленою Зеленською. Для України це велика соціальна трансформація, ключове послання якої “відновимо людину – людина відновить все”».

Також Оксана Збітнєва надала результати глобального соціологічного дослідження, згідно з якими ментальне здоровʼя залишатиметься одним із найважливіших викликів у наступні роки. Проведене компанією Gradus.Research в Україні соціологічне опитування показало зростання рівня стресу та відчуття знервованості. Зокрема, цей показник є найвищим серед молоді. «Водночас група молоді є найбільш оптимістичною щодо перспектив свого ментального стану. Саме молодь ставатиме агентами змін та провідниками інновацій у сфері психічного здоровʼя», – наголосила експертка.

На ролі закладів вищої освіти в системі ментального здоров’я закцентував увагу заступник міністра освіти і науки України Андрій ВІТРЕНКО. Він наголосив на трьох викликах, із якими наразі стикаються університети:

«Перший виклик – підготовка фахівців відповідного рівня, які будуть відновлювати людину. Друге важливе завдання – піклування про здоровʼя молодих людей, студентів. Світовий досвід показує, що проблематика психічного здоровʼя серед студентів є актуальною. Третій виклик  – піклування про викладачів, вони є дуже важливими. Я дякую кожному за ту стійкість, яку ви продемонстрували в часі війни». 

Під час обговорення  в груповій роботі Олена КОРОЛЬ поділилася досвідом діяльності психологічної служби СумДУ, наголосивши, що тема розвитку психічного здоровʼя, зокрема зцілення наслідків війни, нині є однією з найважливіших.

Серед форм роботи психологічної служби СумДУ – індивідуальне консультування студентів, викладачів та співробітників, психокорекційна, психопрофілактична та просвітницька робота, а також науково-дослідна робота, у межах якої проводяться психологічні та соціально-психологічні дослідження. До цієї діяльності активно залучаються студенти під керівництвом практичних психологів служби, а також викладачі кафедри психології, політології та соціокультурних технологій.

 

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]