Дата публікації:
08 березня 2024
Кількість переглядів:
551
Поділитися:

Захід пройшов у літературній вітальні бібліотеки Сумського державного університету 7 березня і був присвячений вшануванню українського національного генія та його творчої спадщини за кордоном часів першої та другої світових воєн.

Спікер – Валерій ВЛАСЕНКО – доцент кафедри історії, кандидат історичних наук, дослідник теми українського національно-визвольного руху та української еміграції в південно-східній Європі, ознайомив присутніх з відзначенням Шевченківських свят міжвоєнною українською політичною еміграцією в окремих країнах, зокрема, Чехії, Румунії, Югославії.

На основі архівних документів спікер розповів про вшануванням пам’яті Великого Кобзаря представниками української еміграції, учасниками різних громадських об’єднань, освітніх та культурних установ, що підтверджує консолідуючу роль образу Тараса Шевченка у формуванні національної пам’яті українського народу.

Як свідчать історичні джерела, у Шевченківських святах за кордоном активну участь брали вихідці з Сумщини, зокрема, Олексій Одарченко, учений-правознавець, професор Українського Вільного Університету у Празі, Сергій Бородаєвський, український економіст, викладач, Петро Андрієвський, ветеринар, біолог-бактеріолог, доктор ветеринарної медицини, Олександр Олесь, аташе з питань культури посольства Української Народної Республіки в Угорщині, Федір Стешко, в еміграції – завідувач кафедри історії музики Українського високого інституту імени Драгоманова, член редколегії часопису «Українська музика», Василь Ємець, український бандурист-віртуоз, Павло Зайцев, український учений-літературознавець і культурно-громадський діяч, та інші.

Крім представників української еміграції, до заходів, приурочених роковинам народження та смерті Шевченка активно долучалися й місцеві посадовці та політики.

Як наголосив Валерій Власенко, Шевченківські дні об’єднували представників різних політичних течій та громадських рухів, що говорить про високу оцінку як творчості генія українського слова, так і його постаті національного пророка.

«Досліджені мною архівні документи свідчать про поважне ставлення до Шевченка в еміграції. Він був взірцем борця національно-визвольного руху, борця за національну ідентичність, за незалежність», – зазначив Валерій Власенко.

Творчість Шевченка, його життя і діяльність стали духовною основою формування сучасної української нації. За понад дві сотні років слово Шевченка не втратило актуальності. І де б ми, українці, не перебували територіально, маємо плекати нашу культурну спадщину, передавати наступним поколінням, разом з унікальною творчістю Кобзаря, що є в ній безцінним діамантом.

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]