Дата публікації:
14 березня 2024
Кількість переглядів:
712
Поділитися:

13 березня на базі Страстбурзького університету під патронатом та за участі віце-президентки Європейського парламенту пані Єви КОПАЧ, представників Єврокомісії відбувся форум, на якому було розглянуто перспективи європейсько-українського партнерства у вищій освіті.

Серед учасників заходу – 15 українських ректорів/проректорів, представники 6 потужних альянсів та мереж європейських університетів, заступник міністра освіти і науки України Михайло ВИННИЦЬКИЙ, заступник міністра освіти Чехії Їржі НАНТАЛ, керівниця національного офісу програми Erasmus+ Світлана ШИТІКОВА. У складі делегації від Сумського державного університету – проректор з НПР Іван КОЗІЙ.

У лютому 2024 року Європейський парламент і Рада Європейського Союзу розробили новий механізм надання допомоги Україні на період до 2027 року, що покликаний посприяти повоєнному відновленню та модернізації. Передбачається, зокрема, можливість грунтовної реконструкції ЗВО та визначення їхньої ролі у створенні умов для стійкого розвитку.

Під час заходу було обговорено основні напрями європейсько-українського партнерства для допомоги в нагальних потребах, спричинених агресією російської федерації, плани довгострокової якісної співпраці у сфері освіти і науки, окреслено поточні результати та зобов’язання, проблеми та потреби, а також майбутні перспективи.

Учасники форуму ознайомилися з проєктами та кращими практиками університетських європейських альянсів. Свої кейси міжнародної співпраці, інтеграції в європейське освітнє середовище презентували представники українських університетів. Вони поділилися досвідом стійкості в умовах повномасштабного вторгнення, подякували за потужну підтримку світовій академічній спільноті.

У підсумку зустрічі було підписано спільну заяву про продовження стратегічного партнерство між європейськими та українськими університетами, у якій визначено надання інституціями ЄС пріоритету вищій освіті та науковим дослідженням під час планування реконструкції й модернізації України, продовженням можливості фінансування проєктів з українськими асоційованими членами Альянсів, поки українські ЗВО не зможуть повноцінно залучитися до ініціативи європейських університетів.

У межах програми перебування у Страсбурзі представники делегації відвідали Європарламент, де на знак єдності і непохитної дружби України з євроспільнотою розгорнули національний прапор.

 

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]