Дата публікації:
22 березня 2024
Кількість переглядів:
757
Поділитися:

Засідання на тему «На шляху до університету світового класу: досвід і перспективи Сумського державного університету» відбулося 21 березня у Києві. Воно пройшло у змішаному форматі – частина учасників долучилась до обговорення по відеозв’язку.

Формулою успішної діяльності СумДУ на заході поділилися ректор Василь КАРПУША та голова вченої ради Анатолій ВАСИЛЬЄВ.

Було окреслено різні складові діяльності, стратегічні пріоритети, що сприяли становленню СумДУ як одного з провідних вітчизняних закладів вищої освіти, визнаним освітнім, науковим та культурним центром, що створив дієву систему взаємовідносин із владою, бізнесом, громадськістю, має авторитет у міжнародному та вітчизняному освітньо-наукових просторах.

Анатолій Васильєв зосередив увагу учасників дискурсу на основних чинниках, що послугували розвитку закладу, забезпеченню якості діяльності. Серед складників – мультидисциплінарність, реалізація освітньої місії, орієнтир на якість, міжнародну, наукову діяльність, технологічні інновації, а також системний менеджмент, високий рівень аналітичної роботи, нормативна база, потужна інфраструктура, солідний кейс багаторівневих мотивацій, соціальний пакет тощо.

Ефективність обраної стратегії підтвердили показники успішності університету, визначені авторитетними міжнародними рейтингами.

«Нами світові рейтинги використовуються і як «орієнтир» руху, і водночас як «дзеркало» прогресу руху», – наголосив голова вченої ради СумДУ.

Презентуючи нинішні результати діяльності закладу, ректор Василь Карпуша відзначив роль і дієву підтримку наглядової ради, яку очолює президент Національної академії педагогічних наук України Василь Кремень. Ректор наголосив, що університет демонструє успішну роботу в різних сферах. Передусім, важливим є поповнення студентської спільноти. «Університет протягом останніх трьох, воєнних, років зумів не лише не втратити своїх позицій у пріоритетних напрямках, але й суттєво їх підвищити», – зазначив він.

Василь Карпуша зауважив, що через територіальну близькістю до кордону з країною-агресором, кількість іноземних студентів з початком повномасштабного вторгнення суттєво зменшилась, натомість випускники українських шкіл стабільно формують студентський контингент.

Динамічно розвивається науковий напрямок. Попри виклики, обумовлені війною, щороку зростають обсяги надходжень від виконання наукових і науково-дослідних робіт. Показник загального обсягу фінансування є одним з найбільших серед ЗВО України.

Ще одним локомотивом розвитку університету ректор назвав міжнародну діяльність, досягнення в якій стали торік рекордними – це виконання понад 560 науково-освітніх грантових проєктів.  

Посилюється роль університету в розвитку громад. У розробленій фахівцями СумДУ спеціальній програмі напрацьовані різновекторні механізми посилення життєстійкості адміністративно-територіальних одиниць.

«Для нас дуже важливо залишатися освітньо-науковим форпостом північно-східного регіону держави», – підкреслив Василь Карпуша.

У ході активного обговорення досвіду СумДУ відбувся конструктивний обмін думками та пропозиціями. Учасники дискурсу торкнулися теми національно-патріотичного виховання, розвитку студентської науки, публікаційної активності, профорієнтаційної роботи тощо. Загальний же підсумок – схвальна оцінка діяльності класичного університету на Сумщині.

«Останній скепсис щодо СумДУ був розвіяний, коли два роки поспіль він став першим серед українських ЗВО в рейтингу Таймс», – зауважив перший віцепрезидент НАПН України, в.о. головного вченого секретаря Володимир ЛУГОВИЙ.

Ірина ДРАЧ, директор Інституту вищої освіти НАПН України, зазначила, що важливим фактором успіху СумДУ є чітко визначена амбітна мета – бути університетом європейського рівня. Про відкритість до світу, на її думку, свідчить прийняття в університеті документу щодо політики відкритої науки.

Президент НАПН України Василь КРЕМЕНЬ назвав показовим приклад розвитку Сумського державного університету, який за короткий час досяг вагомих успіхів в різних напрямках. За його словами, визначальними чинниками успішності СумДУ є багатопрофільність, орієнтація на практичні потреби суспільства, фаховий науково-педагогічний  колектив, високий корпоративний дух, а також ефективний менеджмент.

«СумДУ стане університетом світового класу, досягне нових рейтингових вершин», – висловив переконання президент НАПН.

У спільній постанові за результатами засідання прийнято низку рішень, зокрема, щодо сприяння широкому розповсюдженню досвіду СумДУ у сфері вищої освіти. Також учасники підтримали пропозицію Василя Кременя щодо розробки і підписання Меморандуму про співпрацю між НАПН України та Сумським державним університетом.

Приємним фінальним акордом засідання стало вручення Василю Карпуші медалі Національної академії педагогічних наук України «Ушинський К. Д.». Освітянську нагороду ректору присвоєно за визначні досягнення в розвитку Сумського державного університету, освіти і науки України.

Колектив університету приєднується до вітань, що прозвучали під час нагородження, бажає ректору нових яскравих успіхів у професійній діяльності, наснаги, оптимізму, цілеспрямованості, стійкості в досягненні мети!

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]