Дата публікації:
25 березня 2024
Кількість переглядів:
561
Поділитися:

22 березня в Сумському державному університеті відбувся воркшоп «Державна медіаполітика: свобода вираження поглядів і захист прав журналістів через призму викликів воєнного стану», організований в межах освітньо-наукового проєкту Кафедра Жана Моне «Стандарти ЄС у сфері права на свободу вираження поглядів та інформацію» за підтримки агентства ЄС з питань освіти і культури.

Мета заходу – сприяння суспільному діалогу в обговоренні ролі медіа як вартових демократії, реалізації права на свободу вираження поглядів та умов функціонування медіасектору під час правового режиму воєнного стану.

Спікерами воркшопу стали: виконавча директорка ГО «Північна правозахисна група» Наталія ЄСІНА, завідувач кафедри журналістики та філології СумДУ, голова Сумської обласної організації Національної спілки журналістів України Володимир САДІВНИЧИЙ, регіональна представниця Інституту масової інформації в Сумській області Альона ЯЦИНА.

Модерувала захід завідувачка кафедри міжнародного, європейського права та порівняльного правознавства навчально-наукового інституту права СумДУ Владислава ЗАВГОРОДНЯ.

Захід проводився у змішаному форматі, тому гостями воркшопу в режимі онлайн стали не лише мешканці міста Суми, а також представники інших областей України – студенти, громадські активісти, науковці. 

Під час заходу учасники порушили низку інших важливих питань, зокрема, обговорили новий закон «Про медіа», торкнулися ролі журналістів в умовах повномасштабної війни, обмеження журналістської діяльності під час режиму воєнного стану, випадків переслідувань медійників та висловили думки з привиду того, чи виконує міжнародне гуманітарне право функцію захисту прав журналістів.

Про роботу медіа в умовах повномасштабного вторгнення присутнім розповіла Альона Яцина. Вона звернула увагу на особливості взаємодії медіа та військових, документах, що регулюють роботу медійників під час дії воєнного стану, а також проблемах та викликах, із якими наразі зіштовхнулася медіагалузь.

«Медіасектор наразі переживає одні з найскладніших часів. Але складні часи – це часи можливостей», – підкреслила спікерка.

Продовжуючи тему інформування громадськості в умовах воєнного стану Наталія Єсіна зазначила, що саме інформація була найбільше потрібна людям на початку повномасштабного вторгнення. Вона порівняла інформаційну роботу в Сумській області з тим, що відбувалося на початку вторгнення російській військ на Луганщину в 2014-му, підкреслила, що саме оперативне й об’єктивне інформування додавало людям впевненості, допомагало зорієнтуватися в тому, що відбувається.

Про захист медійників та допомогу журналістам і редакціям в умовах війни говорив Володимир Садівничий. Зокрема, він зосередив увагу на роботі Національної спілки журналістів і Центрів журналістської солідарності. Також спікер розповів про можливості навчання, підготовки, участі в грантових проєктах, що відкриваються перед представниками медіагалузі та зазначив, що активність журналістів Сумської області значно вища, ніж в інших областях.

Під кінець зустрічі спікери закликали усіх використовувати критичне мислення по відношенню до будь-якої інформації, усі новини оцінювати через власні знання, досвід, перевіряти джерела, вчитися читати між рядків і розуміти, що інформація – це зброя.

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]