Дата публікації:
21 травня 2012
Кількість переглядів:
1229
Поділитися:

15 травня начальник відділу інформаційно-рекламної діяльності (ВІРД) Сумського державного університету Інна Битюк разом зі студетами СумДУ – стипендіатами програми Фонду Віктора Пінчука «Завтра.UA» відвідали публічну лекцію американського інтернет-підприємця, ідеолога та засновника найпопулярнішого в світі інтернет-проекту «Вікіпедія» та засновника Wikimedia Foundation Джиммі Вейлза. Він виступив перед інтернет-підприємцями, дипломатами, студентами й аспірантами провідних вишів України з темою «Як інтернет змінює майбутнє»  й коротко зупинився на тенденціях розвитку сучасного інтернету.

Під час публічного виступу Джиммі Вейлз розповів, що секретом його успіху були… невдачі: «На початку 1990-х я реалізував чудову ідею – заснував свій перший сайт, але з часом він потерпів невдачу. У середині 1990-х я створив пошукову систему – і знову невдача. Наприкінці 1990-х зробив вільну енциклопедію Nupedia – у результаті невдача. І лише в 2001 році англомовний довідковий інтернет-проект Nupedia перетворився в багатомовну інтернет-енциклопедію – Вікіпедію, яка стала справжньою історією мого успіху». Тож засновник Вікіпедії звернувся до аудиторії із закликом не боятися невдач, які трапляються на життєвому шляху. «Якщо ваша ідея потерпіла невдачу – це набагато краще, аніж якби ви цього ніколи не спробували», - запевнив Джиммі Вейлз.

По завершенню зустрічі американський інтернет-підприємець відповів на питання присутніх. Із-поміж інших питання вдалося поставити й начальнику ВІРД Інні Битюк. Вона цікавилася, якою була особиста мотивація створити некомерційний проект. Своє питання Джимі Вейлзу поставив і видатний український професійний боксер, чемпіон світу з боксу у важкій ваговій категорії за версіями WBO, IBF, IBO, The Ring Володимир Кличко. Спортсмена цікавив відсоток помилок у Вікіпедії. У відповідь Джиммі Вейлз навів дослідження журналу Nature, у якому порівнювали кількість помилок у статтях Вікіпедії та найавторитетнішої енциклопедії у світі – Британіка. Виявилося, що їх кількість приблизно однакова. «Помилки – це нормально. Ми ніколи не можемо бути впевнені у відповіді на деякі питання на 100%. Діалог знань – це ключ до правильної відповіді. Навпаки Вікіпедія вчить критично мислити», - зауважив один із «100 найвпливовіших людей» за версією журналу Times Джиммі Вейлз.

Нагадаємо, на сьогодні українська Вікіпедія – одна з найуспішніших: має близько 382 тис. статей і  знаходиться на 14-му місці у світі. У свою чергу у березні поточного року Сумський державний університет першим серед вищих навчальних закладів України підписав угоду про співпрацю з ГО «Вікімедіа Україна».

Відділ інформаційно-рекламної діяльності

Фонд Віктора Пінчука © 2012. Фотограф: Сергій Іллін

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]