Дата публікації:
09 листопада 2012
Кількість переглядів:
823
Поділитися:

8 листопада вчена рада Сумського державного університету розглянула питання підвищення якості практичної підготовки студентів СумДУ та закцентувала увагу на перспективах видавничої діяльності вишу, стані забезпечення навчального процесу навчальною та навчально-методичною літературою.

У своїй доповіді перший проректор Василь Карпуша наголосив про важливість практичної підготовки студентів як однієї із основних складових забезпечення якості надання освітніх послуг та успішного працевлаштування випускників та зауважив: «На сьогоднішній день утворився відчутний розрив між вимогами ринку праці та практичними результатами підготовки студентів. Ця ситуація призводить до нарікань роботодавців на відсутність навичок практичної роботи, знань сучасних технологій та обладнання підприємств, а також ускладнює процес працевлаштування та знижує престиж вищої освіти загалом».

Перегляду змісту навчального процесу, запровадження нових форм його організації, спрямованих на швидку адаптацію випускників на первинних посадах, на думку першого проректора, стануть рушійними важелями в усуненні дисбалансу між викладанням теоретичних знань та ефективним застосуванням їх на практиці.

Ректор СумДУ, голова вченої ради Анатолій Васильєв закликав колектив вченої ради «почути» роботодавців та створити методичний та інноваційний проект комплексної цільової програми, яка розставить потрібні акценти у викладанні фундаментальних знань та практичної підготовки студентів. «Вирішення цього завдання стане беззаперечною запорукою високої якості освіти у виші. Воно потребує врахування специфіки регіональних потреб ринку праці та залучення представників – замовників кадрів, підвищення кваліфікації професорсько-викладацького складу університету, застосування сучасних методик і технологій навчання, перегляду організації практик студентів», - зауважив ректор.

Начальник організаційно-методичного управління Володимир Юскаєв констатував, що в СумДУ проводиться системна робота щодо забезпечення студентів потрібною літературою. Позитивна динаміка цього процесу спостерігається у значному збільшенні (у 2,5 рази порівняно із 2006 р.) основної продукції видавництва. За останні п’ять років видано 208 підручників і навчальних посібників із грифом МОНмолодьспорту України (МОЗ), 123 монографії, близько 1,8 тис. найменувань. Також підвищилась якість навчальної літератури. На Всеукраїнському конкурсі видань для вищих навчальних закладів «Університетська книга» 2010 року СумДУ отримав призові місця у номінації «Краще навчальне видання з інформатики та обчислювальної техніки» та «Краще навчальне видання з медицини». Оновлено матеріально-технічну базу «Видавництва СумДУ».

Також вченою радою ухвалені положення про підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників СумДУ, про науково-навчальний центр «All’Хімія», центр комп’ютерних технологій та науково-навчальний центр прикладних соціально-комунікаційних технологій «PR-консалтинг».

Відділ інформаційно-рекламної діяльності

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]