Дата публікації:
17 травня 2011
Кількість переглядів:
3867
Поділитися:

Сумський державний університет відвідав президент Міжнародної Асоціації Карате (ІКА), творець унікального стилю Госоку Рю, володар найвищого 10 Дану, кіноактор та постановник трюків для голівудських фільмів Соке Такаюкі Кубота.

Свого часу в нього вдосконалювали бойове мистецтво такі відомі особистості, як Брюс Лі, Арнольд Шварценегер, Чак Норіс. Уже близько семидесяти років він розробляє методики фізичної підготовки офіцерів армії США та Італії.

На базі СумДУ легендарний майстер карате провів дводенний міжнародний семінар з Госоку Рю карате, а також був присутнім на Четвертому Європейському Кубку - «Soke Kubota Europe Cup – 2011». Разом з ним прибули чемпіон світу з кобудо, технічний директор ІКА Род Куратомі та голова суддівської колегії корпусу ІКА Тед Братакас. У Сумах зібралися справжні поціновувачі стиля Госоку Рю з України, Азербайджану, Білорусії, Вірменії, Сербії та Польщі.

Спортсмени відзначають, що Госоку Рю – це новий погляд на бойові мистецтва. Цей стиль поєднує в собі водночас жорстку й швидку школу карате («го» означає «твердість», «соку» - швидкість, а «рю» - м’якість), яка дозволяє називати його сучасним високоефективним стилем самооборони. Він характеризується швидкими круговими рухами рук та швидкою роботою ніг, у ньому використовується потужність усього тіла практикуючого спеціаліста. Особливість стилю полягає у тому, що він пристосовується до сильних та слабких сторін каратиста. Загалом же Госоку Рю – це мистецтво життя, яке вдало поєднує традицію і сучасність, східний підхід та менталітет західної людини.

Соке почав розробляти Госоку Рю ще в 1950-х роках. Життєвий шлях президента ІКА – це поєднання успіху, працелюбності та надзвичайної наполегливсті. З бойовим мистецтвом його познайомив батько Денжиро Кубота, коли хлопцю було всього чотири роки – напередодні Другої світової війни у 1939 році. Але тоді карате було направлено на бій проти іноземних загарбників, для виживання. Після окупації Японії Такаюкі Кубота опинився в Токіо, де доля дала йому шанс продемонструвати свій талант. Одного разу він допоміг поліцейському офіцеру затримати грабіжника, використовуючи навики карате. І вже у 14 років Такаюкі викладав мистецтво захисту поліцейським відділу Камата й розкривав тяжкі злочини разом з ними. Потім опинився в США, де навчав американських солдат, працював охоронцем Посла, навчав самообороні співробітників ФБР, ЦРУ, поліцію Венесуели, Еквадора тощо, а також працював у Поліцейській академії Лос-Анджелеса.

Таланти Соке Такаюкі Кубота не обійшли й Голівуд. Він займався постановкою бойових сцен у понад 300 фільмах і знявся у деяких із них – «Еліта вбивць», «Механік», «Загнаний», «Чорний дощ», «Перл Харбор», «Всхід сонця».

Жива легенда карате Так Кубота – унікальний та назвичайно цікавий. У ньому вдало поєднуються природній дар, стрімке прагнення та надзвичайна завзятість. Саме тому автор книги «Майстри карате» Хосе Фрагуас охарактеризував Соке так: «Якщо закрити в одній кімнаті всіх найкращих у світі майстрів карате для поєдинку, то єдиний, хто звідти вийшов, був би Такаюкі Кубота».

Соке Кубота переконаний, що карате – це своєрідний подарунок японської культури світу на порозі нового тисячоліття.

Відділ інформаційно-рекламної діяльності

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]