Дата публікації:
26 травня 2011
Кількість переглядів:
3923
Поділитися:

Побудова громадянського суспільства в сучасній Україні не можлива без досягнення порозуміння між християнськими конфесіями. Особливу роль тут відіграє молоде покоління, а зокрема, студентське середовище, позбавлене конфесійних стереотипів.

Тому важливим є популяризація та вивчення прикладів позитивного впливу на культурне, релігійне, суспільне життя. З цією метою 20-21 травня 2011 р. у Львові в Українському католицькому університеті відбулася Всеукраїнська студентська конференція «10-ліття пастирського візиту Папи Івана-Павла II в Україну: діалог культур та перспективи релігійного порозуміння». У ході конференції досліджували духовну спадщину Івана Павла ІІ та обговорювали перспективи релігійного порозуміння  студенти з різних вищих навчальних закладів України, у тому числі й Сумського державного університету. У конференції взяли участь студентки-першокурсниці факультету іноземної філології та соціальних комунікацій СумДУ Тетяна Заворотько та Олена Василега.

Програма зустрічі, яка  була цікавою та різнобічною, включала в себе  перегляд відео-сюжету «Іван Павло ІІ: за крок до святості»,  виступи доповідачів, дискусії, обговорення, круглий стіл,  ознайомлення з  матеріалами, пов’язаними з візитом Папи Івана Павла ІІ в Україну в 2001 році, Божественна літургія слов’янсько-візантійського обряду, екскурсійне ознайомлення з пам’ятними місцями Львова.

Почесними учасниками конференції були ієрархи  Української Греко-Католицької та Римо-католицької Церков,  архієпископ Мечислав Мокшицький, Митрополит Львівський. Саме вони поділилися особистими спогадами про візит Папи Івана Павла ІІ в Україну в 2001 році.

«Ми прагнемо заохотити студентів гуманітарних напрямів вищих навчальних закладів до наукової роботи та залучити їх до загальноукраїнської дискусії про роль релігії й християнської традиції, зокрема у сучасному суспільному житті, – розповідає історик Ігор Скочиляс. –  Дослідження духовної спадщини Івана Павла II дозволить молодим науковцям у сучасних категоріях пропагувати засади релігійного консенсусу, толерантності й взаємоповаги в українському поліконфесійному суспільстві, а також в експертному середовищі».

У рамках конференції діяли такі секції: «Християнські конфесії в сучасній Україні: перспективи релігійного порозуміння», «Духовна, інтелектуальна та суспільна спадщина візиту папи Івана Павла II в Україну», «Роль вітчизняних і зарубіжних мас-медіа у висвітленні папського візиту 2001 р.».

Кожен із студентів–доповідачів міг представити сферу життя та  діяльності Блаженного Папи Івана Павла ІІ, яку він дослідив, висловили власну точку зору, поставити запитання релігійного спрямування на загальне обговорення, поділитися враженнями про приїзд  Святійшого до України у 2001 році. У результаті всі учасники конференції, представники різних конфесій,  досягли консенсусу, вказавши на конкретні способи та перспективи релігійного порозуміння. Нові друзі, приємні враження, плідна співпраця – ось результати студентської конференції, яка утвердила можливість поліконфесійності в сучасному  громадянському суспільстві.

Відділ інформаційно-рекламної діяльності

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]