Дата публікації:
17 червня 2013
Кількість переглядів:
1006
Поділитися:

Докторант кафедри прикладної фізики Володимир Косяк протягом двох років вивчав фізичні властивості нових напівпровідникових матеріалів, що використовуються у сонячних батареях в Університеті Юта (Солт-Лейк-Сіті, США). Наукова робота проводилася на базі лабораторії напівпровідникових матеріалів для фотовольтарики за фінансової підтримки  Міністерства енергетики США.

Результати досліджень дефектних станів у багатошарових напівпровідникових гетероструктурах науковця СумДУ дозволять оптимізувати процес виготовлення сонячних перетворювачів та підвищити їх ефективність. Зокрема, Володимир Косяк долучався до розробок альтернативних джерел енергії – сонячних батарей, які сприятимуть вирішенню проблем енергозбереження. Його теоретико-практичні напрацювання опубліковані в авторитетному американському журналі «Applied Physics Letters». Ряд робіт подані до інших американських видань, серед яких – журнал «Journal of Applied Physics».

За словами науковця, співпраця Сумського державного університету та Університету Юта в напрямі вивчення напівпровідникових матеріалів для сонячної енергетики триватиме й надалі. У планах – стажування студента СумДУ у Солт-Лейк-Сіті.

Нагадаємо, що Університет Юта заснований у 1850 році, за 163-річну історію кілька разів входив до сотні кращих ВНЗ світу (2004-2007 рр.) за версією Шанхайського університету, а також  до переліку 200 кращих університетів світу за версією журналу Times.

Відділ інформаційно-рекламної діяльності

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]