Дата публікації:
31 травня 2011
Кількість переглядів:
1517
Поділитися:

28 травня Сумський державний університет у рамках святкування Дня Європи відвідала делегація Послів країн Європейського Союзу на чолі з Послом, Головою Представництва ЄС в Україні Жозе Мануелом Пінту Тейшейрою.

 

Почесні гості взяли участь у дебатах на актуальну тематику зі студентами вищих навчальних закладів та представниками молодіжних організацій, а також ознайомилися з результатами виконання університетом міжнародних проектів Європейської Комісії, зокрема з програмою Tempus.

За словами Посла, Голови Представництва ЄС в Україні: «Європейський Союз сьогодні – це 27 країн Європи, які об’єдналися на основі спільних людських і демократичних цінностей задля стабільності, миру та процвітання. ЄС – це унікальне утворення, адже його держави-члени заснували спільні інституції та делегували їм певну частку свого суверенітету з тим, щоб на загальноєвропейському рівні ухвалювати рішення з питань, які становлять загальний інтерес».  На думку пана Тейшейри, Україна має гарні перспективи вступу до ЄС, а студенти – майбутнє держави, тому основним його закликом до українських вихованців вишів був вислів Джона Кеннеді: не питайте, що держава може зробити для вас, а запитайте, що ви можете зробити для неї. Саме під таким лозунгом і проходили дебати в Сумському державному університеті.

Студенти цікавилися, наскільки західні держави готові допомагати Україні долучатися до євроінтеграційних процесів, яким чином у Європі можна долати стереотипи про Україну, чи можна уніфікувати процедури отримання віз, а також дізнавалися, що молоді українські науковці можуть зробити для Європи  і наскільки спеціалісти з українським дипломам потрібні європейським роботодавцям тощо.

Перший секретар Посольства Швеції в Україні, заступник Голови Місії Мортен Енбург виявив зацікавленість у тому, щоб українські студенти продовжували навчання у швецьких вишах і вже в усній формі домовився з ректором Сумського державного університету Анатолієм Васильєвим про співпрацю щодо організації  програм академічної мобільності.

Між аудиторіями, у яких перебували Надзвичайні й Повноважні Посли Італії, Фінляндії, Угорщини та  Нідерландів в Україні, а також представники Посольств Бельгії, Великобританії та Швеції в Україні, проходив телеміст з онлайн-трансляцією в мережі Інтернет.

Нагадаємо, що День Європи – це символ започаткування нової успішної моделі мирної співпраці між державами, що ґрунтується на спільних цінностях та інтересах. Україна – єдина держава не член ЄС, у якій на державному рівні відзначають такий День уже вдев’яте, а в Сумах – вп’яте. За результатами конкурсу, проведеного Представництвом Європейського Союзу в Україні, серед 29 міст Суми вибороли право на спільну організацію та проведення Дня Європи.       

Відділ інформаційно-рекламної діяльності

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]