Дата публікації:
31 травня 2011
Кількість переглядів:
1709
Поділитися:

Книжкова експозиція СумДУ «Основні етапи розвитку української державності», присвячена 20-річчю незалежності України, поповнилась новими матеріалами з фондів бібліотек Сумського обласного краєзнавчого музею та Сумського обласного художнього музею ім. Н. Онацького. 

Відвідувачі бібліотеки мають унікальну можливість  переглянути раритетні видання за період з 1853 по 1949 роки, які відображають різні етапи становлення української державності.

Широко розкрита тематика історії України, часи козаків та гайдамаків, дореволюційний та післяреволюційний періоди.

Виставка "Ломоносовъ и Елизаветинское время" була відображена в 17-томному виданні, кожний том якого присвячений окремій тематиці. Увазі пропонуються XVII том «Малоросія», що являє собою історичний опис про стан Малоросії в період правління Імператриці Єлизавети Петрівни із зазначенням переліку найважливіших предметів, які характеризують цю епоху. Представлений також «Короткий огляд матеріалів Харківського Історичного Архіву з історії Малоросії за час гетьманства К.Г. Розумовського ».

Книга «Изследованіе о гайдамачестве по актамъ 1700-1768 г.» В. Антоновича присвячена гайдамацтву – явищу, яке виникло на початку XVIII століття після зникнення козацтва. Дослідження базується на документах, які автор вишукував в архівах протягом усієї наукової та педагогічної діяльності. Творчий доробок Антоновича також представлений виданням «Монографіи по исторіи Западной и Юго-Западной Россіи».

«Матеріалы для отечественной исторіи»  М.Судіенка – книга, що включає в себе історичні та юридичні акти, пов'язані з періодом гетьманства Данила Апостола. До речі, вона містить матеріал краєзнавчого характеру про  місто Глухів.

Тематику краєзнавства продовжує книга «Картины церковной жизни Черниговской епархии из ІХ-вековой ее истории», яка була видана з ініціативи єпископа Чернігівського і Ніжинського Василя  і сьогодні становить особливий інтерес для дослідників минулого Чернігівщині.  

Історію Чернігівського краю висвітлюють книги «Тепловка: страница изъ исторіи старого Батурина» А.М.Лазаревського та «Батуринъ: (Изъ путевыхъ впечатленій)»  Н.В. Шугурова - праці з історії землеволодіння, українського селянства і кріпосного права на Лівобережній Україні другої половини XVII - XVIII ст.  

Цікавими для багатьох будуть книги, у яких висвітлені  документальні біографічні відомості про видатних літературних діячів. Серед них – видання «Матеріалы для біографіи Гоголя» В.И. Шенрока, яке до цих пір вважається однією з найкращих публікацій про життя і творчість М.Гоголя. Автора цієї книги визнано найкращим дослідником біографії видатного письменника.

Експозиція і надалі буде поповнюватись новими виданнями і діятиме до 1 вересня у Бібліотечному корпусі СумДУ (кім. Б-212).

Бібліотека СумДУ

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]