Дата публікації:
27 вересня 2013
Кількість переглядів:
1183
Поділитися:

26 вересня у рамках Тижня відкритих дверей ініціативи «Університет, дружній до сім’ї» у Сумському державному університеті відбулася науково-практична конференція зі втілення дружніх до сім’ї підходів у вищих навчальних закладах. Учасники заходу, серед яких – радник Прем’єр-міністра України з гендерних питань та представники ВНЗ багатьох регіонів держави, обговорили механізми популяризації в академічному середовищі практики доброзичливих для сім’ї умов на прикладі СумДУ. Конференція відбулася за підтримки Європейського Союзу, Фонду ім. Ф. Еберта та USAID.

«Активна позиція СумДУ у підтримці сім’ї – візитівка нашого навчального закладу, яка відповідає соціально орієнтованій політиці університету та європейським тенденціям у цілому. У нас – міцний фундамент, щоб дати змогу молодим матерям збалансувати навчання з вихованням дитини», – акцентував проректор з наукової роботи СумДУ Анатолій Чорноус.

«Упродовж трьох років (із 2010 року) у рамках грантового проекту Європейського Союзу «Рівні можливості для здобуття професії молодими матерями-студентками у вищих навчальних закладах» у виші успішно реалізується ініціатива СумДУ «Університету – заклад, дружній до сім’ї» та діє Центр підтримки сім’ї та молоді СумДУ. У ньому студентські сім’ї та співробітники університету отримують фахову безкоштовну консультативну та організаційну підтримку. Зокрема, у дитячій кімнаті "Студентський лелека" надаються послуги по догляду за дітьми у той час, коли їхні батьки відвідують заняття, складають іспити тощо. На сьогодні майже 40 ВНЗ України підтримують ініціативу», – розповіла детальніше про досвід та результати керівник центру Ніна Світайло.

Радник Прем’єр-міністра України з гендерних питань Лариса Кобелянська під час прямого включення зазначила, що реалізація унікальної ініціативи «СумДУ – заклад, дружній до сім’ї» –  це значний крок не лише у напрямі популяризації гендерних знань, а й у практичному втіленні принципів гендерної рівності та забезпеченні сприятливих можливостей для самореалізації молодих мам-студенток.

«Ініціатива СумДУ «Університет, дружній до сім’ї»» – це соціально значимий проект, який надихає. Досвід команди, який ми хочемо перейняти, новаторські підходи – це фундамент для створення у майбутньому широкої мережі центрів підтримки сімей та формування гендерно-чутливого простору по всій Україні», – поділася своїми враженнями учасниця конференції, координатор проектів гендерного центру Харківського національного університету міського господарства Галина Фесенко.

У ході конференції члени команди проекту «Університет, дружній до сім’ї» провели майстер-клас «Можливості для гнучкості: дистанційні форми навчання/роботи сімейних студентів/співробітників», бліц-екскурс «Гендерно-чутлива політика у ВНЗ та на робочих місцях: досвід Німеччини та інші міжнародні практики» та презентацію «Паритетний розподіл сімейних обов’язків: як і кого цьому вчити».

Про можливості співпраці адміністрації та громадських об’єднань у створенні сприятливих умов для збалансування професійних і сімейних обов’язків доповіла голова профкому СумДУ Валентина Боровик.

Відділ інформаційно-рекламної діяльності

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]