Дата публікації:
18 жовтня 2013
Кількість переглядів:
765
Поділитися:

17 жовтня вчена рада обговорила стан та завдання розвитку міжнародної діяльності Сумського державного університету, питання енергоефективності та енергозбереження, а також впровадження відповідних досліджень вчених СумДУ.

«Міжнародна діяльність – визначальна складова успішності, конкурентоспроможності та розвитку університету. Саме завдяки такому вектору СумДУ є життєздатним, фінансово спроможним ВНЗ європейського ґатунку. Завдяки зв’язкам із закордонними навчальними закладами в СумДУ зростає рівень науки, інноваційність і професійність наукового-викладацького складу, засвоюються успішні навчальні технології», – акцентував ректор Анатолій Васильєв.

«Про динамічне розширення міжнародного співробітництва СумДУ свідчать рейтинги Міністерства освіти і науки України, нагороди представництва ЄС за активну участь у грантових програмах, друге місце серед ВНЗ України за виконання державної програми стажувань за кордоном», – зазначив проректор з науково-педагогiчної роботи, міжнародної діяльності та технічного забезпечення Володимир Любчак.

За його словами, Сумський державний університет є членом 15 авторитетних освітніх асоціацій та має 110 угод з партнерами із 32 країн. Зараз у СумДУ виконується 20 загальноуніверситетських та 85 індивідуальних грантів, у тому числі Європейського Союзу, Програми розвитку ООН, Світового Банку тощо. Цього року до програм міжнародної академічної мобільності залучено понад 200 студентів, аспірантів і викладачів. У навчальний процес для іноземних громадян впроваджені проекти за спеціальностями «Лікувальна справа», «Інформатика», «Менеджмент», збільшено ліцензований обсяг з підготовки студентів з інших країн.

Володимир Любчак переконаний, що участь у міжнародних рейтингах дозволяє затвердити університет у світовому просторі. Так, СумДУ представлений у престижних рейтингах Webometrics, QS, рейтингу європейських університетів U-Multirank та низці інших.

Серед завдань, які постають перед університетом, проректор назвав збільшення кількості учасників програм академічної мобільності, підвищення якості англомовного веб-представництва СумДУ, залучення іноземних викладачів до педагогічної роботи в СумДУ і навпаки.

На засіданні вчена рада відзначила відчутний прогрес у напрямі підвищення енергоефективності та енергозбереження практично в усіх сферах діяльності університету. Так, у СумДУ успішно працює система менеджменту щодо управління енергоспоживанням, впроваджено власну систему моніторингу теплоспоживання будівель вишу, яка дозволяє в онлайн-режимі відстежувати споживання теплової енергії та оперативно приймати необхідні управлінські рішення.

Адміністративно-господарською частиною проведено значний обсяг робіт із санації приміщень корпусів, планові ремонти у навчальних аудиторіях, кімнатах гуртожитків з підвищенням рівня їх енергозбереження. «Результатом роботи стало відчутне зменшення обсягів споживання енергоресурсів у 2012 році в порівнянні з попереднім (води – на понад 10%, електроенергії – на 5,4%, теплової енергії – на 7,5%)», – повідомив керівник спеціалізованої групи з проведення енергетичних обстежень Костянтин Хацко.

З його слів, значно посилилася співпраця у напрямі енергозбереження з місцевими органами влади. Університету доручено розробити масштабний проект щодо створення Регіональної програми модернізації систем теплопостачання області.

Начальник науково-дослідної частини СумДУ Денис Курбатов зауважив, що протягом останніх кількох років  помітно збільшилася кількість та обсяги науково-дослідних робіт щодо впровадження енергоефективних та енергозберігаючих розробок. За дев’ять місяців цього року виконано 29 наукових досліджень загальною вартістю понад 800 тисяч гривень, серед них – проведення енергоаудитів, розробка та модернізація систем енергопостачання, розрахунок норм витрат палива та енергії, розробка і впровадження теплогенеруючих агрегатів, створення дослідного зразка термотрансформатора, розробки технологій синтезу нових напівпровідникових матеріалів для  створення сонячних елементів тощо.

Основними організаційними заходами на 2014 рік визнано розробку та прийняття цільової програми «Енергоефективність. Дослідження та впровадження результатів НДР», встановлення лічильників енергії в окремих наукових лабораторіях, проведення підготовчих заходів для виконання робіт щодо створення  ННЦ «Альтернативна енергетика» СумДУ за проектом Європейського інвестиційного банку.

«Політика енергоефективності Сумського державного університету полягає у створенні комфортних умов для студентів і співробітників та одночасній мінімізації витрат на енергоресурси», – наголосив ректор.

 

Відділ інформаційно-рекламної діяльності

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]