Дата публікації:
06 листопада 2013
Кількість переглядів:
890
Поділитися:

5 листопада в Сумському державному університеті керівництво області, представники студентського самоврядування та іноземні студенти обговорили питання міжкультурного діалогу у ході засідання «круглого столу». Зустріч відбулася з нагоди Міжнародного дня толерантності в рамках щорічної студентської конференції «Взаємовідносини націй».

«Зараз у Сумському державному університеті здобувають освіту близько 1300 іноземців із майже 60 країн світу. Навчальний процес, наукова та позанавчальна діяльність у закладі організована таким чином, щоб збалансувати інтереси молоді різних національностей і релігій, налагодити товариські взаємовідносини між усіма студентами», – зазначив ректор Анатолій Васильєв. За його словами, нещодавно в СумДУ збільшився ліцензований обсяг підготовки іноземних громадян за базовими акредитованими напрямами з 300 до 3000 осіб на рік.

Як наголосив заступник голови-керівник апарату облдержадміністрації Олександр Цупро, прикладом толерантних міжнаціональних відносин є Сумський державний університет, який об’єднує студентів із різних країн світу задля спільної мети – здобуття якісної вищої освіти. За його словами, місцева влада приділяє особливу увагу упередженню будь-яких проявів ксенофобії та її складових: українофобії, русофобії, ісламофобії, антисемітизму тощо.Дотримання принципів терпимості до чужого способу життя, звичаїв, вірувань є умовою стабільності та єдності громади.

«СумДУ з кожним роком розширює географію студентів. Закладом активно цікавиться молодь із Європи, зокрема Іспанії, Італії, Португалії, Норвегії, Польщі. Традиційно більшість студентів навчається в Медінституті, зростає кількість іноземних студентів на факультеті економіки та менеджменту, технічних систем та енергоефективних технологій, за заочною та дистанційною формами», – повідомив перший проректор Василь Карпуша.

За словами художнього керівника культурно-мистецького центру СумДУ Ольги Бондаренко, інтеркультурне виховання молоді відбувається шляхом спільної художньої самодіяльності. Іноземні студенти разом із українськими задіяні у роботі гуртків із вокалу, хореографії, художнього читання, театрального та інструментального мистецтва. Разом вони виконують народні композиції та сучасну музику різних країн, виступають не лише на університетській сцені, а й на конкурсах міського та обласного рівнів.

Як повідомив фахівець спортивного клубу СумДУ, заступник декана факультету ТеСЕТ зі спортивно-масової роботи Максим Кунпан, іноземні студенти активно залучаються до спортивного життя вишу: входять до складу збірних університету з плавання, футболу, гандболу, футзалу, успішно займаються рукопашним боєм, боксом, стають чемпіонами та призерами України з різних видів спорту.

Своїми враженнями від навчання в університеті поділилися студенти-іноземці. Майбутній інженер Аділ Джаваід із Пакистану розповів, що не одноразово виступав на наукових конференціях з фізики, брав участь в університетських олімпіадах з теоретичної механіки. Двічі виборював почесне друге місце на всеукраїнських олімпіадах з української мови як іноземної. Зараз він навчається на четвертому курсі і планує продовжити навчання в магістратурі СумДУ.

«Мої друзі, повертаючись з України до Узбекистану – моєї батьківщини – багато розповідали про навчання в СумДУ, тож одразу після школи я вирішив, що здобуватиму освіту саме в цьому університеті. Обрав професію юриста, адже хочу бути схожим на батька. Окрім навчання в СумДУ є можливість займатися спортом та творчістю. Завоював багато нагород у змаганнях із рукопашного бою, продемонстрував красу національних костюмів і звичаїв на конкурсі «Містер іноземний студент – 2013». За мої лідерські якості одногрупники обрали мене старостою, а студдеканат юридичного факультету призначив заступником студдекана по роботі з іноземними студентами. Планую продовжувати навчання в СумДУ, бо до іноземних студентів тут ставляться з розумінням», – розповів Бобуржон Курбонов.

Володарка титулу «Міс Африка Україна – 2013» Ісабель Чікоті (Замбія) переконана, що саме в Сумському державному університеті вона втілює свої мрії в життя: «Беру участь у наукових конференціях з економіки, розвиваю вокальні здібності, долучаюся до волонтерського руху, спортивного життя, перемагаю в конкурсах краси. Усе це допоможе мені стати успішною у своїй країні».

За словами Сеіда Шарафова з Туркменістану (ТеСЕТ), керівництво СумДУ підтримало креативну ідею створити університетську команду КВН іноземних студентів «С акцентом». «Ми успішно представляли наш виш на Кубку губернатора в Сумах, а також у Києві, Рівному та інших містах», – додав Сеід.

«Я навчаюся в магістратурі за спеціальністю «Менеджмент». Зараз викладаю китайську мову у класі Конфуція СумДУ. Мої учні, окрім іншого, вивчають історію та культуру Китаю, навчаються китайській кухні та кунг-фу», – зазначив Лі Мін.

«У Сумському державному університеті наші побажання враховують, до нас прислухаються. Ми маємо можливість проводити національні свята, демонструвати наші традиції і таланти. Задоволений високим рівнем знань у СумДУ. А затишні гуртожитки дозволяють відчути себе як удома», – розповів майбутній лікар, студентський проректор по роботі з іноземними студентами Равад Ал-Халбусі (Ірак).

За підсумками засідання вирішено ініціювати довготривалі проекти за участю студентів різних національностей, збільшувати кількість спільних спортивних і творчих секцій, вводити практику сумісного проживання у кімнатах студентського гуртожитку.

Відділ інформаційно-рекламної діяльності

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]