Дата публікації:
20 червня 2011
Кількість переглядів:
1898
Поділитися:

Таланти факультету ТеСЕТ, які взяли участь у конкурсі-огляді художньої самодіяльності серед викладачів та співробітників СумДУ «Весняний передзвін», творчо відсвяткували і свою перемогу (ІІ місце). 18 червня вони вирушили у подорож до мальовничих куточків природи та унікального палацового ансамблю на Чернігівщині.

Першою зупинкою учасників став Державний дендрологічний парк «Тростянець» — дендрологічний парк НАН України (до 1983 року — Державний дендрологічний заповідник «Тростянець» НАН УРСР), пам'ятка садово-паркової архітектури середини ХІХ століття, створена завдяки зусиллям і коштом Івана Скоропадського.

Бурхлива і трагічна історія України сприяла як розпорошенню культурного надбання країни, так і відсутності збережених поховань історичних діячів. Тростянецький дендрологічний парк — одне з небагатьох місць України, де випадково збереглося поховання колишнього володаря парку — Скоропадського І.М. На його надгробку подорожуючі мали змогу прочитати прохання власника до нащадків парку.

В цей спекотний день найвищою нагородою було насолоджуватися подихами кристально чистого повітря на тихих затінених галявинах природних ландшафтів та штучно створених Швейцарських Альп дендропарку.

Наступним об’єктом відвідування став Національний історико-культурний заповідник «Качанівка» — заповідник в селищі Качанівка Ічнянського району Чернігівської області на берегах річки Смош. Він створений у 1981 році на основі палацового ансамблю та парку дворянської садиби, заснованої в 1770-х роках. Останніми господарями садиби протягом 1897-1918 рр. була сім’я «цукрового короля» Павла Харитоненка.

Багато митців Російської імперії XIXстоліття знаходили своє творче натхнення, перебуваючи в Качанівці. Альбом почесних гостей Качанівки налічує 608 автографів.

Не менш цікавою стала екскурсія до палацового ансамблю. В інтер'єрах використано червоне дерево, дуб, мармур, штучний мармур, поліхромні метлахські кахлі, кольорове скло. У палаці збереглися фрагменти старовинного інтер'єру — каміни, дзеркала на мармурових підставках, кахельні печі тощо.

За час одноденної, але дуже насиченої подорожі таланти факультету ТеСЕТ СумДУ пройнялися духом тих часів та були приємно здивовані, що такі унікальні об’єкти історії знаходяться буквально поруч з нами, а не в Києві, Петербурзі, Парижі та Криму.

Факультет технічних систем та енергоефективних технологій
Відділ інформаційно-рекламної діяльності

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]