Дата публікації:
25 червня 2011
Кількість переглядів:
1648
Поділитися:

Цьогорічні переможці конкурсу-огляду художньої самодіяльності серед викладачів і співробітників СумДУ «Весняний передзвін» – адміністративно-управлінський персонал (АУП) – відзначили завойоване почесне перше місце поїздкою до Національного музею народної архітектури і побуту України в селищі Пирогово (Київська обл.).

До поїздки долучилися учасники конкурсу від адміністративно-господарської частини (АГЧ). Нагадаємо, що організатором «Весняних передзвонів» уже другий рік поспіль виступає профспілковий комітет Сумського державного університету.

18 червня під керівництвом голови профбюро АУП Ольги Залоги таланти СумДУ вирушили на зустріч далекому минулому своїх пращурів. І ось він – «музей під відкритим небом», заснований 1969 року. Офіційна назва – Національний музей народної архітектури і побуту України, а в народі просто – «Музей Пирогово», що походить від назви села, яке існувало у цій місцевості ще з XVIIст. Його територія займає 150 гектарів, на якій розташовано більше 300 експонатів. Тут зібрані зразки різних етнографічних культур: хати-мазанки, стародавні дерев'яні млини і церкви, які були привезені з різних куточків України та відреставровані. Усі бажаючі можуть побачити побут і архітектуру всіх регіонів країни, зазирнути у декілька століть тому і відчути дух своєї Батьківщини. Музей Пирогово дає можливість помилуватися мальовничою природою України та прогулятися вуличками справжнього українського села.

Саме під частаких прогулянок сумські туристи побачили життя наших предків на Закарпатті, Полтавщині, Слобожанщині, Подолі, Поліссі, заглянули у хати-мазанки, ознайомились із багатьма речами побуту. Дізнались, що у кожній хаті, незалежно від регіону України, вікна прикрашені вишиваними рушниками, підлога вкрита очеретом і обов’язковим атрибутом є ікони. На території музею можна придбати різні сувеніри, зроблені руками сучасних майстринь: намисто, сорочки-вишиванки, різноманітні обереги, прикраси, магніти із зображенням музею тощо.

Особливістю музею є різні театралізовані вистави та гуляння. Протягом року в с. Пирогово проводяться святкування українських свят та обрядів. На одне із таких свят потрапили і ми – свято Косовиці. У цей день проходив обряд клепання коси. Косарі, одягнені в традиційне українське вбрання, клепали коси. Від першого до останнього покосу головували у полі чоловіки, а жінки слідом за косарями розгортали та рівненько розкладали покоси, щоб просушити та заготовити на зиму. Усім бажаючим дозволяли взяти в руки спорядження і піти косити в поле. А щоб працювалося легше, головна господиня в цей час прямо в полі варила традиційний куліш та пригощала гостей свята. Все це дійство відбувалося в супроводі виступу фольклорних колективів з Чернігівської області. Ось таке воно давно забуте сучасними українцями свято Косовиці!

Та, на жаль, час швидкоплинний. Підкріпивши свої сили дружнім обідом на мальовничому березі річки серед запашних трав, співробітники СумДУ вирушили додому – радісні та щасливі, адже вони з’їздили, побачили та відчули себе причетними до великої історії свого народу.

Бажаємо нашим переможцям не зупинятися на досягнутому, подальших творчих успіхів та натхнення.

Станіслава Зайцева

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]