Дата публікації:
21 березня 2014
Кількість переглядів:
820
Поділитися:

Аспіранти другого року навчання кафедри наноелектроніки Сумського державного університету Іван Якущенко та Артем Дем’яненко пройшли стажування в Національному інституті матеріалознавства м. Цукуба (Японія). Поїздка, що тривала  майже три місяці, відбулася в рамках державної програми стажувань за кордоном.

Представники СумДУ стажувалися у групі професора Йошіхіко Такеди при відділі сучасних провідних технологій. Вонивиконали низку досліджень нових наноструктурних багатокомпонентних нітридних покриттів.Серед методів дослідження – растрова електронна мікроскопія та енергодисперсійний аналіз (SEM with EDX), атомно-силова мікроскопія (AFM), лазерна скануюча мікроскопія, часопролітна вторинна іонна масс-спектрометрія (ToF-SIMS), рентгено-структурний аналіз (XRD), а також проведення модифікації покриттів за допомогою іонної імплантації.Отримані результати будуть використані при підготовці наукових статей і дисертаційних робіт.

Крім того, на науковому семінарі аспіранти представили результати попередніх досліджень з даної теми, а також обговорили плани щодо подальшого співробітництва наукової групи професора, завідувача кафедри наноелектроніки СумДУ Олександра Погребняка з японською науковою групою.

Для довідки. Місто Цукуба відоме в Японії як «наукове місто» завдяки значній кількості державних і приватних університетів, інститутів і дослідних центрів.

Національний Інститут Матеріалознавства – один із найбільших науково-дослідних інститутів Японії. Тематика досліджень NIMS різноманітна: синтез, дослідження та застосування металів, напівпровідників, надпровідників, кераміки та органічних матеріалів. Сфера практичного впровадження результатів досліджень широка. Розробки інституту застосовуються  у сферах електроніки, оптики, захисних покриттів, паливних елементах, каталізаторах та матеріалах біотехнології.

Група професора Йошіхіко Такеда займається вивченням модифікації поверхні органічних і неорганічних матеріалів та виготовлення наночастинок і наноструктур шляхом використання іонних пучків та кінетичних методів синтезу. Також, група досліджує біомолекули та оптичного явища в неорганічно-органічних нанокомпозитах для розвитку функціональних матеріалів і їх застосувань в нових нано-фотонних пристроях, масивах і датчиках.

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]