Дата публікації:
28 травня 2014
Кількість переглядів:
939
Поділитися:

У Сумському державному університеті проходить тиждень Іраку. Презентація східної країни відбулася 27 травня в літературній вітальні бібліотеки СумДУ. За традицією, студенти послухали національний іракський гімн та дізналися про звичаї і традиції цього народу.

Червоний колір на прапорі Іраку символізує боротьбу з ворогами, білий – благородство арабів, чорний – пам’ять про героїв та величне минуле. Герб являє собою зображення орла Саладдіна.

Столиця Іраку є одним із найстародавніших міст світу. Згадки про Багдад датуються ще 19 сторіччям до н.е. На території Іраку, у долині між легендарними річками Тигр та Євфрат, зародилася стародавня цивілізація Месопотамія.

Природа цієї країни примхлива. Пилові та піщані бурі лютують 20-50 днів на рік. Пісок підіймається на висоту до 15 метрів, а пил сягає одного-двох кілометрів.

Нафтопереробна галузь промисловості є основною для сучасного Іраку. За видобутком нафти Ірак посідає друге місце у світі. Упродовж п’яти тисяч років в Іраку розвивається бджільництво. Розведення бджіл є основним джерелом прибутку для багатьох іракських родин.

Незвичним для українців є іракський етикет.  Під час їжі непристойним вважається тримати вилку чи ложку в лівій руці. Натомість, їсти руками та швидко дозволяється і, більш того, свідчить, що обід до вподоби.

Кухня Іраку представлена, перш за все, різноманітними стравами з баранини із особливими спеціями. Жителі Іраку полюбляють плов, рибу, солодощі, зокрема, шербет. Під час священного місяця Рамадан мусульмани вдень дотримуються посту, а їжу вживають лише ввечері та вночі.

Наприкінці національної зустрічі студент факультету ІФСК Діа Шамран виконав на фортепіано національну іракську мелодію. З його слів, у СумДУ, окрім навчання, він має змогу розвиватися творчо: «Беру активну участь у багатьох конкурсах – «Містер іноземний студент», «Талант international», «Студентська весна» тощо».

«Сумський державний університет за п’ять років навчання став для мене рідним», – акцентував студент Медінституту Весам Хамед.

«У цьому семестрі ми ближче познайомили студентів СумДУ із країнами Азії. Новий навчальний рік відкриє багато цікавого про інші куточки світу, адже в Сумському державному університеті навчаються студенти із понад 50 країн», – розповіла керівник гуртка «Студентські Євростудії» відділу позанавчальної роботи СумДУ Наталія Гордієнко.

До організації свята долучився студентський ректорат.

Відділ інформаційно-рекламної діяльності

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]