Дата публікації:
11 вересня 2014
Кількість переглядів:
852
Поділитися:

Саме так висловився ректор Сумського державного університету, голова Ради ректорів вищих навчальних закладів Сумської області щодо нормативного акту, що вступив у дію 6 вересня. Прес-конференція на цю тему відбулася 11 вересня в Сумському прес-клубі.

«В основі нової ідеології – виведення української освіти на якісно новий рівень та її органічне входження в європейський науково-освітянський простір», – зазначив Анатолій Васильєв. На його думку, закон допоможе позбутися стереотипу, що вища освіта потрібна заради освіти, а диплом – заради диплому.

В законі передбачаються механізми зовнішнього контролю за якістю освіти (у тому числі, через Національне агентство з якості вищої освіти) та внутрішні важелі. 25% обсягу навчального плану обиратимуть студенти, тож це вмотивує кожного викладача пропонувати такий освітній продукт, який користуватиметься попитом. Анатолій Васильєв акцентував, що закон впроваджує додаткові вимоги щодо чесності в навчальних закладах, зокрема, жорстко викорінюватиметься плагіат.

Відбудеться суттєве переформатування навчального процесу. Зменшиться аудиторне навантаження, натомість більше часу студенти приділятимуть самостійному вивченню матеріалу, а викладачі – науці та методичній роботі.

Значною перевагою ректор вважає демократизацію виборчих процесів в університетах і розвиток студентського самоврядування. Квінтесенцією закону ректор назвав запровадження автономії вишів, у тому числі, у фінансовій сфері. Навчальні заклади здобули інструментарій для прийняття рішень на місцях. Разом з тим, автономія в умовах жорсткої конкуренції покладає вже не на владу, а на сам навчальний заклад відповідальність за свій подальший розвиток. Так, наприклад, перелік магістерських програм не затверджуватиметься Кабінетом Міністрів, а пропонуватиметься безпосередньо університетами. Цей механізм підвищує конкурентну боротьбу вишів, які намагатимуться запропонувати програми, потенційно цікаві студентам. Тепер від колективу і менеджменту залежить, чи існуватиме виш, чи отримає державне замовлення на навчання студентів тощо.

Єдиною складністю Анатолій Васильєв вважає процес імплементації закону, адже необхідна певна зміна філософії. «Попереду – напружена і складна робота. За поточний навчальний рік ми маємо модернізувати навчальні плани, зменшити кількість дисциплін, об’єднати деякі з них», – розповів ректор.

Другим етапом упровадження закону (з 1 вересня 2015 року) буде введення в дію положень щодо ліцензування, акредитації спеціальностей, затвердження нових навчальних планів. На третьому етапі (з січня 2016 року) мають запрацювати деякі відтерміновані фінансові статті.

Відділ інформаційно-рекламної діяльності

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]