Дата публікації:
14 вересня 2011
Кількість переглядів:
1586
Поділитися:

13 вересня на базі Сумського державного університету  пройшли урочистості з нагоди 450-річчя Пересопницького Євангелія. Його унікальне факсимільне видання, яке є книжковим раритетом сучасності, зберігається у бібліотечно-інформаційному центрі СумДУ з відкритим доступом.

Цього дня атмосфера у стінах СумДУ була духовно піднесеною. Кожен бажаючий підходив до Пересопницького Євангелія, схиляв голову, прикладався вустами, промовляв молитву чи то просто вдумливо споглядав видатну пам’ятку українського відродження XVI століття.

На ювілей Української Першокниги завітали єпископ Сумський і Охтирський Євлогій, голова обласної державної адміністрації Юрій Чмирь, голова обласної ради Геннадій Михайленко, інші представники влади, громадських організацій, науковці та студенти. Присутні переглянули фільм про Святе Письмо, створений науковцями СумДУ. Супроводжували урочистості академічний хор Сумського вищого училища мистецтв і культури ім. Д. С. Бортнянського  й театр авторської пісні «Шансон».

Єпископ Сумський і Охтирський Євлогій висловився про Євангеліє з пієтетом, назвавши його національною святинею українського народу, адже це перший переклад канонічного євангельського тексту українською літературно-писемною мовою. У своїй архіпастирській настанові владика звернувся не стільки до історії цієї Книги, скільки до її духовного значення. Словами з Євангеліє від Іоанна (Глава ІІІ, 16) єпископ промовив до присутніх: «Ибо такъ возлюбилъ Богъ міръ, что отдалъ Сына Своего Единороднаго, дабы всякій, верующій въ Него, не погибъ, но имелъ жизнь вечную». Його Преосвященство, вельмишановний владика  Євлогій подарував бібліотечно-інформаційному центру СумДУ Біблію, видану за благословенням Святійшого патріарха Московського і всія Русі Кирила. Токож владика закликав присутніх шукати істину у тих принципах, які визначені Святим Письмом та які наповнюють сенсом життя кожної людини.

Голова Сумської облдержадміністрації Юрій Чмирь зауважив, що рукопис  уособлює символ державної влади, адже він створений у період формування у період формування самосвідомості українського народу, в час глибоких структурних зрушень у соціально-економічній, політичній, культурній і духовній сферах українського суспільства: «Ця Книга вчить, що всі добрі справи необхідно починати з Божого благословення, з чистих думок та намірів на благо людей», - зауважив посадовець.

«Приємно, що одне із тисячі факсимільних видань Української Першокниги знаходиться на Сумщині, в Сумському державному університеті, адже це допомагає студентам, викладачам та гостям отримувати заряд духовності», - зазначив голова Сумської обласної ради Геннадій Михайленко.

Глибоке переконання, що університет має виконувати перш за все просвітницьку функцію висловив і голова постійної комісії Сумської обласної ради з питань освіти, науки, культури, туризму, спорту та молодіжної політики, ректор СумДУ Анатолій Васильєв: «Коли було прийнято рішення випустити в світ унікальне факсиміле Пересопницького Євангелія, ми з гордістю поповнили свій бібліотечно-інформаційний центр цією Книгою. З того часу, у стінах університету школярі, студенти зі всієї України, а часом і світу, дізнаються про історію видатної пам’ятки української писемної культури та загадують бажання, доторкнувшись до національної святині української незалежної держави».

Нагадаємо, що оригінал «Пересопницького Євангелія» знаходитьсяв Центральній науковій бібліотеці АН України ім. В. І. Вернадського. На руки видають його тільки раз на п'ять років - під час інавгурації новообраного Президента, коли той присягає на вірність народу України. Відтак з 1991 року Пересопницьке Євангеліє вважається четвертим символом країни (після гімну, герба, прапора).  До того ж, постановою Верховної Ради України «Про відзначення на державному рівні 450-річниці Пересопницьцького Євангелія» 2011 рік був оголошений роком Української Першокниги

Відділ інформаційно-рекламної діяльності

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]