Дата публікації:
29 січня 2015
Кількість переглядів:
850
Поділитися:

28 січня на Конференції трудового колективу СумДУ ректор Анатолій Васильєв підбив підсумки роботи університету в 2014 році та окреслив основні завдання на 2015 рік.

«Успішність університету в 2014 році визначена найбільшим за всю історію навчального закладу досягненням - входженням за рейтингом QS до ТОР -700 провідних університетів світу (на четвертій позиції серед українських вишів) та до ТОР-70 рейтингу університетів країн Східної Європи та Центральної Азії, що є визнанням найвищого рівня, - відзначив Анатолій Васильєв. - Маємо високі показники серед вітчизняних ВНЗ у рейтингу Webometrics (6 позиція), 4ІСU, у європейському рейтингу U-Multiranк, в екологічному рейтингу UI Green Metrics, у регіональних рейтингах Expert PA, Interfax».

Серед здобутків року ректор СумДУ відзначив поширення напрямів освітньої діяльності, зокрема відкриття спеціальності «Спорт», отримання ліцензії на магістратуру з «Енергетичного менеджменту», початок навчального процесу зі спеціальностей «Телекомунікації» та «Інформаційно-комунікаційні технології». Поширюючи навчальну діяльність в регіонах, у 2014 році було відкрито ще 5 територіальних центрів дистанційних комунікацій, загальна кількість яких складає вже 35.

6350 студентів денної форми, що навчаються у базовому ВНЗ – це найвищий показник за усі 67 років існування нашого навчального закладу.

Незважаючи на події на сході України, відбулося зростання контингенту іноземних студентів, у тому числі із Західної Європи та Латинської Америки.

Незважаючи на складну економічну ситуацію в країні, в університеті відбулося зростання штату, передусім викладацького, що має певну соціальну змістовність і є підтвердженням стабільності та розвитку вишу.

У 2014 році виконувалося 509 наукових господарських договорів, у тому числі 43 з них від замовників з 10 країн Західної Європи, а також США, Китаю, Кореї, Грузії, Росії. Обсяг виконаних НДР із коштами загального фонду включно на 45% більший, ніж у 2012 році. За показниками наукової діяльності, що має фінансування, СумДУ – серед лідерів українського університетського простору. Значним здобутком звітного року є суттєве зростання високорейтингової публікаційної активності.

Серед позитивів 2014 року - 27 призових місць у Всеукраїнських олімпіадах з навчальних дисциплін, напрямів, спеціальностей. Це ІІІ позиція серед усіх вишів України.

Маємо приріст в системі дистанційного навчання: кількість бакалавратур за цією формою зросла з 9 до 12; кількість користувачів у ролі студента збільшилась досягла майже 2,5 тис осіб; кількість навчальних дисциплін за дистанційною формою складає більше 300. Як наголосив Анатолій Васильєв: «В умовах скорочення аудиторних годин, необхідно більш активно впроваджувати е-learning у денну форму навчання, в підвищення кваліфікації, що забезпечується, крім можливостей дистанційних курсів, і ресурсом OCW, який ми у 2014 році впровадили першими в Україні, і електронним каталогом, і репозитарієм, іншими технологічними можливостями нашої програмно-інформаційної моделі».

Важливою ланкою нашої діяльності є видавнича діяльність та інформаційно-бібліотечна система. Інституційний репозитарій СумДУ має другу позицію в України та 182 в світовому вебометричному рейтингу.

У 2014 році було забезпечено подальший розвиток усієї інформаційно-аналітичної системи. Використання сучасних технологій – віртуальні сервери, «хмарні» рішення, конструктори контенту, придбання комп’ютерної техніки, при цьому більш сучасної і потужної за рахунок грантів та спонсорської допомоги, залучення сучасного ліцензійного програмного забезпечення завдяки співробітництву з провідними світовими компаніями –все це дозволило не тільки не зупинити ІТ, ІКТ – розвиток, а і з певних напрямів вийти на новий якісний рівень.

2014 рік був успішним практично за усіма показниками міжнародної діяльності. За грантовою активністю СумДУ є одним із лідерів серед вишів України, передусім, за програмами «Темпус», «Еразмус Мундус», в новій термінології − «Еразмус+». Зросла академічна мобільність студентів та аспірантів, маємо вже 10 програм довгострокового навчання («Подвійний диплом», «Включений семестр»).

Маємо високі показники культурно-мистецької діяльності: 15 перемог на міжнародних фестивалях, 31 − Всеукраїнського рівня. 2014 рік був роком гучних спортивних успіхів: 3 золотих медалі та 1 бронзова на зимовій олімпіаді в Сочі, срібна на Параолімпійських іграх та ще одна срібна на юнацьких Олімпійських іграх в Китаї. В університеті розвивається 36 видів спорту, діє 75 спортивних секцій.

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]