Дата публікації:
31 березня 2015
Кількість переглядів:
628
Поділитися:

Вчена рада Сумського державного університету прийняла низку рішень щодо реалізації програм академічної мобільності, навчання іноземних громадян, інших форм діяльності в міжнародному освітньому просторі. Відповідне засідання відбулося 27 березня. Питання викликало жваве обговорення, оскільки ця діяльність є важливою складовою успішності університету та його випускників.

СумДУ має певні здобутки щодо участі в програмах міжнародної академічної мобільності. На 15 % зросла кількість учасників програм міжнародної студентської академічної мобільності, збільшилася кількість міжнародних грантів, на 23 % зросла кількість співробітників, що брали участь у програмах міжнародної академічної мобільності, збільшилась кількість іноземних громадян, які здійснюють викладацьку роботу в СумДУ. Виконується 20 грантових програм освітньої спрямованості, за 6 з яких проводиться адаптація освітніх програм до європейських стандартів.

Протягом останніх років відбулося значне зростання чисельності іноземних громадян, які навчаються у СумДУ (з 866 осіб у 2009 році до 1440 осіб на початок 2015 року). При цьому за останній рік зменшилась кількість іноземців, які навчаються за заочною (дистанційною) формою навчання. Також актуальним є розширення географії країн, з яких навчаються іноземні студенті, передусім із країн Європи та Америки.

На сьогодні в університеті започатковані англомовні проекти за спеціальностями «Лікувальна справа», «Менеджмент організацій і адміністрування», «Економіка довкілля і природних ресурсів», «Інформатика», «Маркетинг», «Фізична і біомедична електроніка»,  «Інформаційні технології проектування». Загальна кількість іноземних студентів, що навчаються англійською мовою, складає близько 600 осіб. Проте незначною є кількість іноземних студентів, які навчаються англійською мовою за ОКР «магістр» (2014 р. – 4 чол., 2015 р. – 9 чол.).  Потреба розширення академічної мобільності зумовлює і необхідність максимального узгодження освітніх програм СумДУ з освітніми програмами університетів Європи. Особливо актуальним наразі є підвищення зацікавленості європейських університетів-партнерів до магістерських програм СумДУ.

Іноземні громадяни, які навчаються у СумДУ, є частиною загальноуніверситетської спільноти. Залучення іноземців до культурно-мистецьких та спортивних заходів, що проводяться в університеті, також є важливою передумовою успішної профорієнтаційної роботи спрямованої на збільшення кількості іноземних громадян, які навчаються в університеті.

Рішення вченої ради

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]