Дата публікації:
19 листопада 2015
Кількість переглядів:
1314
Поділитися:

Сумський державний університет продовжує рух щодо реалізації найбільш потужного за останній час інфраструктурного проекту із забезпечення енергоефективності закладів вищої освіти України «Вища освіта. Енергоефективність та сталий розвиток» від Європейського інвестиційного банку (ЄІБ).

Нагадаємо, що раніше, разом із СумДУ багатоступеневу процедуру відбору пройшли проектні пропозиції ще шести українських університетів: Києва, Харкова, Львова, Полтави, Чернігова та Вінниці.

Семінар щодо реалізації цього проекту, зокрема про особливості проведення енергетичного аудиту будівель та споруд, відбувся 12 листопада  у Міністерстві освіти і науки України під головуванням заступника Міністра – керівника апарату Міністерства Олега Дерев’янка. До семінару долучилися представники Європейського інвестиційного банку, Європейської комісії в Україні, консалтингової компанії «Ekodoma» (Латвія) та відповідних українських університетів.

Як зазначила представниця Європейського інвестиційного банку Габріела Чумак, проект буде керуватися технічними координаторами у Міністерстві освіти і науки та в університетах. Окрім того, університетам надаватиметься технічна допомога фахівців у вигляді  консультацій з оформленням міжнародних фінансових угод та технічної складової проекту.

Клавдіо Рокас, представник компанії  «Ekodoma» повідомив, що енергоаудит проводився у 59 будівлях трьох університетів. За отриманими даними будівлі потребують повної санації, зокрема, даху, люків, вентиляційної системи, термоізоляції всієї будівлі та інших заходів. За представленими розрахунками консалтингової компанії «Ekodoma», якщо у санацію будівель вкласти близько 90 евро на кв. м, то можна зекономити 50-60% коштів трьох університетів, зокрема, економічний ефект цієї інвестиції складатиме – 1.5 тисяч евро,  енергетичний – 25 Гкал,  а самоокупність становитиме близько 20 років.

За словами начальника науково-дослідної частини СумДУ Дениса Курбатова, комплексний проект СумДУ «Енергоефективний університет» відповідає усім вимогам Європейського інвестиційного банку: економічна обґрунтованість, технічна якість, фінансове забезпечення, стійкість та екологічна безпека. Є сподівання на включення співфінансування цього проекту у державний бюджет України на 2016 рік.

У рамках проекту заплановано будівництво котельної на газовому паливі для опалення корпусів основного майданчику університету, капітальний ремонт будівель гуртожитків з модернізацією водопровідних, каналізаційних, теплових мереж з додатковим облаштуванням теплових пунктів, встановлення сонячних колекторів для потреб гарячого водопостачання і опалення, створення системи моніторингу та управління тепло-, водо- і електроспоживанням та створення і оснащення сучасного Науково-навчального центру «Альтернативна енергетика та енергоефективні технології» на базі СумДУ. Мінімальний обсяг залучених інвестицій буде складати 11 мільйонів євро.

Для довідки. Європейський інвестиційний банк – найбільша міжнародна фінансова організація у світі, що підтримує інвестиційні проекти, спрямовані на соціально-економічний розвиток ЄС та в інших країнах.

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]