Дата публікації:
08 листопада 2011
Кількість переглядів:
1516
Поділитися:

Із жовтня студентка спеціальності "Фізична та біомедична електроніка" факультету ЕлIТ СумДУ Анастасія Головченко здобуває освіту в Федеральній політехнічній школі м. Лозанна (Швейцарія) за програмою подвійних дипломів. За даними світового рейтингу Університетів The Times Higher Education (2009 р.), цей виш займає 42 місце серед ВНЗ світу та 12-те серед ВНЗ у Європі.

У СумДУ Анастасія навчалася на кафедрі наноелектроніки. Зараз у Швейцарії вона проходить теоретичну підготовку, а потім — проводитиме експерименти з нанофабрікаціямі у клінрумі (cleanroom).

— Анастасіє, чому вирішила отримати подвійний диплом?

Я маю на меті займатися науковою роботою за напрямом, який майже не представлений в Україні, тому потрібно отримувати навички та досвід у країнах, де ця галузь активно розвивається, однією з них є Швейцарія.

— Які очікування від навчання за кордоном?

На думку спадає "краще один раз побачити, а ніж здогадуватися". Очікую того ж самого, що отримала тут, у СумДУ — якісної освіти.

— Як пройшла адаптація до нової країни? Були якісь несподіванки?

Говорять, що перед тим, як людина починає повноцінно інтегруватися в життя іншої країни, проходить від тижня до місяця. У моєму випадку вистачило всього одного дня. Є деякі складності, адже Швейцарія багатомовна країна: робоча мова (та, якою користуюся в лабораторії) — англійська, побутова мова (магазини, громадський транспорт) — французька. Гарно було б знати й німецьку, адже це перша офіційна мова країни. Тому поки що я часом плутаюся з мовами, змішую їх, але це тимчасово.

— Чим займатимешся протягом навчання?

Зараз вже активно інтегруюсь в робочі будні моєї групи. Багато що вже знаю і ще дуже багато потрібно вивчити. Поки моє навчання складається із двох частин — теоретичної (читання тематичних статей із відомих наукових журналів на зразок Nature, Science тощо) і практичної (разом з членами групи, які займаються своїми проектами, я відвідую лабораторії університету і вчуся керувати елементарними процесами на дослідних установках).

Уже скоро теоретична частина закінчиться, і навчання стане розмаїттям експериментів і теоретичних досліджень, які один без одного неможливі. Я буду вивчати нанофабрікації у клинрумі (cleanroom). У таких лабораторіях я була вперше, і звичайно ж очі розбігалися від неймовірної кількості новітніх установок до перевдягання у скафандри перед тим, як зайти в лабораторію. Мені здалося, що працювати у такій "уніформі" не дуже зручно, але чого не зробиш задля чистоти (тут вже в прямому сенсі) експерименту. У клінрумі відбуватиметься фабрикація матеріалу для моїх досліджень, а самі дослідження будуть проходити в лабораторії (теж зі спеціальними умовами). Для себе я зробила висновок, що тут є всі умови для теоретичної та практичної реалізації мого проекту, результат якого відобразиться у магістерській роботі.

— Знання, які встигла отримати у СумДУ, тобі дозволили комфортно почувати себе у швейцарському виші?

Безперечно. Адже запрошення на отримання досвіду в європейському виші є показником високої якості знань в СумДУ, які визнаються за кордоном.

— Що плануєш робити та чим займатися після закінчення Федеральної політехнічної школи у м. Лозанна?

Є прагнення — перейняти європейський досвід вивчення наноматеріалів, який можна було б інтегрувати у нашу наукову базу по поверненні в Україну. Дослідження наноматеріалі — це нова тенденція у розвитку сучасної науки, і, безумовно, її потрібно також удосконалювати у нашій країні.

Відділ інформаційно-рекламної діяльності

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]