Дата публікації:
11 листопада 2011
Кількість переглядів:
1628
Поділитися:

Викладач факультету іноземної філології та соціальних комунікацій  Сумського державного університету Андріана Костенко відвідала Сполучені Штати Америки за програмою «Відкритий світ». Вона покликана зміцнювати взаєморозуміння й покращувати співпрацю між Україною та США. Під час візиту науковець зустрілася зі своїми американськими колегами в галузі політології, соціології та психології у містах Вашингтон та Орем, щоб обмінятися досвідом та ідеями.

  • Андріано Миколаївно, що стажування в США дало Вам особисто?

Для мене участь у програмі – це можливість для подальшого розвитку. Цікаво було не лише ознайомитися із американською системою освіти, але й порівняти її з українською. Виявилося, що в Україні досить потужна освіта у середній школі. Проте вища школа значно поступається американській.

Зокрема, американці високо цінують навчання у ВНЗ, які характеризуються насамперед якістю викладання, наявністю технічних засобів навчання, бібліотек, спеціальних курсів. Кожен американський університет чи коледж має власну програму підготовки. На молодших курсах обов'язкові для кожного студента предмети світова історія, математика, методи досліджень або вміння писати твори. Студенти самі мають право обирати профільні дисципліни (це дисципліни, з яких у подальшому отримають вчене звання). Також є певна кількість «факультативних» предметів – необов'язкових.

  • Які практичні результати Вашого візиту?

Під час стажування я провела переговори щодо співробітництва в рамках проекту «Студентський лелека». Американські колеги пообіцяли направити до нас волонтерів  для налагодження роботи дитячого садочка в СумДУ.  Мені пощастило відвідати дитячий садок при UtahValleyUniversity, ознайомитися із роботою цього закладу. До речі, при кожному університеті США працюють подібні дитсадочки, тоді як в Україні Сумський державний університет став першим ВНЗ, де почали турбуватися про діточок студентів та співробітників. Тож приємно усвідомлювати, що ми в цьому плані – першопрохідці.

Окрім того, я познайомилася із американською професоркою з Brigham Young University, яка вивчає виборчі системи в Україні. За її проханням долучилася до опитування, а також допомогла налагодити зв'язок із депутатами Верховної Ради України, які теж візьмуть участь у дослідженні. У подальшому плануємо розробити спільний проект щодо дослідження партійної системи в Україні.

Декілька американських студентів зацікавилися можливістю спільної роботи, тому зараз визначаємося із темою. Думаю, найближчим часом зможемо разом із нашими студентами підготувати декілька наукових публікацій.   

Уже в цьому році проведемо міжнародну конференцію із он-лайн включеннями, на якій виступатимуть наші колеги із США. Щодо власного досвіду, то намагатимуся впроваджувати нові методики викладання на власних курсах. Зокрема, на практичних заняттях – робота в групах, індивідуальна робота студентів, проведення дискусій…

  • Як Ви вважаєте, наскільки досвід американського політичного і громадського життя можна адаптувати до українських реалій. І що є головною складовою актуальності цього питання?

Думаю, що кожна країна повинна розвиватися своїм шляхом. Але це не означає, що ми не повинні «піддивлятися» позитивні приклади та не впроваджувати їх на своїх теренах. Що  ж до США, то там надзвичайно розвинене громадянське суспільство. І це стосується не лише громадських організацій, які відстоюють інтереси певних груп. У США надзвичайно активна громада. Кожен окремий індивід виявляє цікавість до того, що відбувається навколо. У них поширений волонтерський рух, благодійність. Чи багато в Україні меценатів, які допомагають ВНЗ? У Штатах це поширена практика. Бізнес, фізичні особи, випускники вкладають кошти в університети, не вимагаючи жодних дивідендів.

  • Чому, на Вашу думку, Україні слід повчитися у США?

Я б хотіла акцентувати увагу на освіті. Мені здалося, що в США набагато менше можливостей для молоді здобути вищу освіту, ніж в Україні. Передусім через те, що в Штатах вища освіта є платною. Цей факт відіграє як негативний, так і позитивний результат. Вища освіта не є такою «тотальною», а отже, і більше цінується. Молодь дорожить місцем в університеті, відповідально ставляться до навчання, їх знання якісні. Ми зустрічалися зі студентами, які розповідали, що за списування та плагіат виганяють з університету. А тих, хто погано навчається, ніколи не приймуть до органів студентського самоврядування чи спортивної команди. Бібліотека в університеті працює до 24 години і там постійно людно. На заняттях основна увага приділяється самостійній роботі студента, а викладач є лише консультантом. Думаю, цьому нам варто повчитися…

Відділ інформаційно-рекламної діяльності

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]