Дата публікації:
06 вересня 2016
Кількість переглядів:
1901
Поділитися:

6 вересня у Сумському державному університеті відбувся семінар-презентація монографії «Академічна чесність як основа сталого розвитку університету». Видання презентували ректор СумДУ Анатолій Васильєв, президент Міжнародного фонду досліджень освітньої політики Тарас Фініков, завідувач відділу лідерства та інституційного розвитку Інституту вищої освіти НАПН України Сергій Курбатов, начальник Центру науково-технічної та економічної інформації СумДУ Артем Артюхов.

Тарас Фініков назвав книгу «першим системним викладом того, як світ намагається боротися з академічною нечесністю і як світ намагається протидіяти різноманітним формам корупції в академічному середовищі». «Авторами цього видання є 13 науковців з України, це учасники двох великих проектів: україно-польського – «Інноваційний університет і лідерство» та україно-американського, пов’язаного з проблемами протидії академічній нечесності», - розповів професор Тарас Фініков.

На запитання журналістів, чому для першопрезентації монографії було обрано саме Сумський державний університет, фахівець відповів: «На мій погляд, динаміка й стратегія розвитку цього закладу може слугувати взірцем того, як це можна робити в Україні, як це можна робити поза межами столиці, без ексклюзивних умов ресурсної підтримки, в такий спосіб, щоби цей досвід міг тиражуватися для інших».

«На жаль, згідно з соціологічним опитуванням, сфера освіти в Україні знаходиться на другому місці після медичної галузі по корумпованості, - говорив Сергій Курбатов. - Ми маємо серйозні проблеми, а особливо у порівнянні з тими стандартами і підходами, які сформувалися у західних університетах. І тому та робота, яку робить пан Тарас, яку робить СумДУ як партнер цього проекту, вкрай необхідна для перезавантаження нашої системи університетської освіти». Він відзначив, що Національна агенція України з забезпечення якісної освіти працює над забезпеченням етичних стандартів – у майбутній структурі цього агентства передбачається існування комітету з академічної етики.

Як наголосив ректор СумДУ Анатолій Васильєв: «Академічна доброчесність в цілому для українського науково-освітнього простору - дуже важлива тема. І якщо ми опануємо філософію, якою живе весь цивілізований світ, опануємо ці технології, то впевнений, що освіта України підніметься на новий ступінь якості й результативності. Ми вже не перший рік вивчаємо досвід європейських університетів і досвід університетів США, декілька років тому затвердили Кодекс корпоративної культури університету, де одна зі складових – саме академічна доброчесність. Презентація цієї книги – це для нас черговий привід зосередити свою увагу  на напрацюванні технологій і методик, завдяки яким ми крок за кроком йдемо до освіти більш високої якості». Студентів Анатолій Васильєв назвав повноправними партнерами у процесі становлення академічної доброчесності.

Про потреби й причини, які сприяли виникненню монографії розповів під час свого виступу Тарас Фініков. Серед них – масовість, економізація і глобалізація академічного простору і, найголовніше, - корупція, від якої, зі слів науковця, не позбавлена жодна країна світу. Серед дій, які передували написанню стратегічно важливої монографії, він відзначив створення у 2015 році Пан-Європейської платформи з питань етики, прозорості та чесності в галузі освіти, а у 2016 – включення в цю роботу представників України.

Сергій Курбатов назвав книгу «початком цікавого, довгого і складного шляху, у результаті якого, подолавши ментальні перешкоди, через певний час ми станемо органічною частиною європейського освітянського простору».

«Академічна доброчесність у Сумському державному університеті: сьогодення та перспективи» - про це розповів один зі співавторів монографії Артем Артюхов. У своєму виступі він зазначив, що на сьогодні в СумДУ проведено ряд заходів, спрямованих на впровадження академічної доброчесності. Зокрема, у Кодексі корпоративної культури СумДУ затверджено принципи законності, взаємної довіри, чесності та порядності, справедливості, компетентності й професіоналізму, відповідальності, партнерства і взаємодопомоги, взаємоповаги, прозорості тощо. Науковець відзначив: «Цей Кодекс – не інструмент покарання за академічну недоброчесність, а модератор взірця поведінки».

У СумДУ затверджено Положення про перевірку наукових, навчально-методичних, кваліфікаційних та навчальних робіт на академічний плагіат, яке регламентує процедуру перевірки робіт на академічний плагіат, попередження академічного плагіату, програмно-технічні засоби для перевірки унікальності робіт. Задля впровадження принципів академічної доброчесності проходять тематичні тренінги в рамках проекту «Let’s go to science » та цикл лекцій з дисципліни «Основи становлення сучасного інженера» в рамках проекту TEMPUS «ENGITEC».

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]