Дата публікації:
17 жовтня 2016
Кількість переглядів:
1472
Поділитися:

17 жовтня в Сумському державному університеті науковці представили напрацювання, які можуть впроваджуватись на Сумщині в машинобудівній, нафтогазовидобувній, екологічній галузях. Участь у заході взяв керівник апарату Сумської обласної державної адміністрації Дмитро Живицький.

«Плануємо вже у наступному році зробити науку більш прикладною, - повідомив Дмитро Живицький. – Тож сьогодні чекаємо на ваші конкретні пропозиції, які будемо підтримувати. Роль Сумського державного університету я бачу першочерговою у плані наукових розробок».

Ректор СумДУ Анатолій Васильєв наголосив, що заклад пропагує дослідницьку місію й активно працює у цьому напрямку. Свідченням того є численні наукові розробки, широкий спектр досліджень, участь науковців СумДУ в міжнародних проектах, авторитетні публікації у провідних наукових виданнях.

Науково-технічний потенціал Сумського державного університету за напрямами енергоефективності, охорони навколишнього середовища та нафтогазової промисловості презентував начальник науково-дослідної частини Денис Курбатов. У напрямі енергоефективності й енергозбереження, зокрема, розроблено системи моніторингу постачання і споживання енергії. Було представлено результати впровадження системи моніторингу теплоспоживання будівлями шкіл м.Суми в 2014-2015 опалювальному сезоні. Вони засвідчують, що така система дозволяє значно економити. Науковець розповів також про розробки систем опалення на базі ТГА (що також дозволяє економити ресурси до 50%), турбодетандерних агрегатів та міні-ТЕЦ (низька вартість порівняно з аналогами, робота при низькому тиску робочого газу, малий термін окупності). Також представлено проект модернізації ГРС шляхом впровадження ТДА, дослідження і синтез сучасних матеріалів для геліоенергетики, модернізацію приладів освітлення шляхом встановлення світлодіодних джерел світла (переваги в економії ресурсів до 70 % та ряд інших). У напрямі екології та охорони навколишнього середовища Денис Курбатов представив розробку спеціалізованих програм природоохоронного спрямування, природоохоронної документації щодо поводження з відходами, захисту атмосферного повітря, водокористування та водовідведення.

У розділі «Нафтогазова промисловість» науковець розповів про такі розробки як багатофункціональний нафтогазорозділювач типу Heater-treater для підготовки нафти, спеціалізовані насосні агрегати для нафтогазової промисловості, струминно-реактивні турбоприводи для шарових кранів магістральних газопроводів, установки дегазації ємностей для зберігання нафтопродуктів та ряд інших.

Наступною темою для обговорення стали міжнародні проекти, в яких задіяні науковці СумДУ: швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO, проект ЄС «Управління якістю повітря у східних країнах-партнерах ЄІСП – AIR-Q-GOV», Програма норвезько-українського співробітництва “UKR-09/012” (створення потенціалу для пом’якшення наслідків зміни клімату в Україні) та ряд інших.

Науковці, які взяли участь у зустрічі, надали пропозиції по впровадженню тих результатів, що їх було досягнуто у процесі наукової роботи. Насамкінець домовлено невдовзі провести тристоронню зустріч з представниками машинобудівної галузі.

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]