Дата публікації:
15 листопада 2016
Кількість переглядів:
1199
Поділитися:

10 листопада Центр досліджень регіональної безпеки Сумського державного університету (ЦДРБ) представив соціологічне дослідження «Вивчення громадської думки населення Сумської області з ситуації щодо актуальних викликів безпеки». Його результати обговорювали керівник Центру досліджень регіональної безпеки СумДУ Микола Назаров, голова Громадської ліги «Україна-НАТО» Сергій Джердж і керівник Центру соціально-гуманітарних аспектів регіональних досліджень Андріана Костенко.

 

Дослідження охопило аудиторію двох тисяч жителів Сумської області віком старше 18-ти років. За його результатами кількість людей, які б підтримали інтеграцію і які б були проти неї, майже рівна. За словами Миколи Назарова, велика частина опитаних (40%) потребують більше інформації стосовно діяльності НАТО і його співпраці з Україною. Якщо оцінювати результати опитування за віковою категорією, то більшість прихильників Півночноатлантичного альянсу – це молодь. Крім того, розшарування думки населення також відбулося і за географічним показником: міста Сумської області, які знаходяться північніше, меншою мірою підтримують членство у НАТО і мають щодо цієї організації дещо стереотипні погляди.

За словами Андріани Костенко, нагальним є тенденція зміни думки населення з роками: порівняно з 2014 роком, у 2016 підтримка співпраці України з альянсом серед населення значно підвищилася. Керівниця Центру соціально-гуманітарних аспектів регіональних досліджень вважає, що на ставленні сумчан до цієї організації відобразилися зміни у відношеннях України з Росією, зокрема ріст фактору небезпеки, який змусив людей задуматися щодо входження у НАТО.

За словами Сергія Джерджа, членство України у Північноатлантичному альянсі можливе вже зараз, адже за прогнозами Фонду «Демократичні ініціативи ім. І. Кучеріва» 74% людей, які прийшли б на референдум щодо вступу до НАТО, проголосували б «за». Втім, референдум не є обов’язковою умовою до входження. Лише три країни-члени альянсу з 28-ми проводили такий захід. До того ж, вступити у НАТО набагато легше, аніж у Євросоюз. Для цього потрібні лише заява та політичне рішення.

Дослідження ЦДРБ показало, що сьогодні є необхідність підвищувати обізнаність населення щодо НАТО. Звісно, цим має займатися влада. Проте за сьогоднішніх умов відповідальність на себе беруть громадські організації: зокрема, Центр досліджень регіональної безпеки СумДУ регулярно проводить ознайомчі лекції серед студентів і школярів. Сьогодні готується друк бюлетенів ЦДРБ, які будуть поширюватися у бібліотеках міста, правоохоронних органах, адміністрації. Надалі проводитимуться моніторинги думки населення щодо НАТО, які будуть оцінюватися у тому числі і з точки зору ефективності роботи Центру тощо.

Цього ж дня у Сумському державному університеті Сергій Джержд прочитав лекцію на тему «Україна і НАТО: сучасний рівень співпраці». Він розповів присутнім про історію створення НАТО, а також про підтримку, яку наразі надає організація Україні та висловив свої прогнози щодо членства країни в Північноатлантичному альянсі. За словами експерта, на сьогоднішній день НАТО посилено почала займатися дослідженням і захистом кіберпростору. З цією метою в Україні планується створення Центру вивчення гібридної війни – першої такого типу організації, яка діє за межами країн-НАТО.

На цьогорічному Саміті НАТО у Варшаві Північноатлантичний альянс прийняв рішення надавати допомогу Україні по сорока напрямкам, серед яких: комп’ютеризація управління, логістика, командування, кіберзахист, медична реабілітація, енергетична безпека, теле-медицина, реформування служби безпеки тощо. Тож для України сьогодні дуже важливо наполегливо розвиватися, щоб відповідати стандартам НАТО та підтримувати дипломатичні відносини з цією організацією.

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]