Дата публікації:
12 грудня 2016
Кількість переглядів:
1236
Поділитися:

Вищий колегіальний орган університету зазначив, що протягом 2016 року було продовжено розвиток СумДУ як науково-навчально-виробничого комплексу, забезпечувалось як підвищення ефективності наукових досліджень, так і впровадження нових розробок, їх розповсюдження та комерціалізація.

У 2016 році кількість НДР, які фінансуються коштом загального фонду державного бюджету МОН України, в СумДУ в порівнянні з 2015 роком збільшилась із 24 до 35, а обсяг їх фінансування зріс на 60% та склав 5,3 мільйонів гривень.

За 11 місяців 2016 року на 34% зросла кількість наукових договорів, які виконуються за зовнішнім замовленням від підприємств, установ та організацій різної форми власності, у тому числі й закордонних. При цьому обсяг укладених відповідних договорів у порівнянні з аналогічним періодом минулого року збільшився майже на 60% і становить близько 17,5 мільйонів гривень, що є найбільшим показником за роки існування СумДУ.

У 2016 році в університеті виконувались 9 загальноуніверситетських міжнародних наукових грантів. На 50% (до 90 одиниць) зросла кількість міжнародних договорів (контрактів) на розробку і виготовлення науково-технічної продукції. Вперше в історії розвитку СумДУ було укладено ексклюзивну дилерську угоду з компанією «СS TECHNOLOGY» (м. Палгхар, Республіка Індія) на розробку і виготовлення у СумДУ та продаж на території ряду країн азійсько-тихоокеанського регіону вібраційних грануляторів плаву аміачної селітри та карбаміду. Проведений ряд переговорів на міжнародному рівні  щодо презентації наукового потенціалу СумДУ.

Продовжені роботи щодо пошуку і виконання замовлень на роботи спеціального призначення, зокрема укладений потужний договір загальним обсягом 2 мільйони гривень на розробку програмних модулів інформаційного забезпечення для управління ракетним підрозділом за стандартами НАТО (замовник – ДП «КБ «Південне» імені М.К. Янгеля» (м. Дніпро).

У 2016 році з метою координації наукової діяльності структурних підрозділів університету щодо проведення комплексних міждисциплінарних наукових досліджень та виконання науково-технічних робіт і проектів з проблем енергоефективності та прикладної екології створено Науково-дослідного інституту «Енергоефективних технологій» та Координаційну раду з питань розвитку міждисциплінарних наукових досліджень екологічної спрямованості. У рамках діяльності зазначеного НДІ завершено розробку «Регіональної програми модернізації систем теплопостачання Сумської області на 2016-2020 рр». Укладено договір з управлінням ЖКГ м. Глухів на розробку схеми теплопостачання для цього міста.

З початку 2016 року з 25 до 30 зріс індекс Гірша університету, а загальна кількість цитувань на наукові праці представників СумДУ у виданнях, які індексуються БД Scopus, зросла на 18% відсотків з 6014 до 7118.

Видання СумДУ «Журнал нано- та електронної фізики» та «Маркетинг і менеджмент інновацій» у 2016 році почали індексуватись базою даних Web of Science Core Collection. Міжнародна конференція «Nanomaterials: Applications and Properties» у 2016 р. проводилась під егідою IEEE, що дає можливість для включення та індексації журналу «NAP» БД Web of Science Core Collection і Scopus.

На базі ЦНТЕІ створено Національний контактний пункт в рамках програми Horizon 2020 за тематичним напрямком «Здоров’я, демографічні зміни та добробут». У рамках основних напрямів роботи Національного контактного пункту створено його офіційний сайт, розпочато консультування науковців при подачі проектних заявок та організовано і проведено інформаційні дні в медичних вищих навчальних закладах у містах Вінниця і Дніпро.

У 2016 році з метою підтримки наукових досліджень та прикладних розробок молодих вчених і студентів вперше проведено конкурс на отримання наукових грантів Наукового товариства студентів (слухачів), аспірантів, докторантів і молодих вчених СумДУ.

За підсумками участі у другому турі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з природничих, технічних і гуманітарних наук студенти університету отримали 85 призових місця, що черговий раз забезпечило СумДУ перший показник серед всіх ВНЗ України за кількістю призових місць.

Вчена рада визначила, що університет і колектив його вчених за наявним потенціалом повинен:

– забезпечити виконання науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт з виділеним фінансуванням на всіх кафедрах університету;

– впроваджувати сучасні форми комерціалізації результатів досліджень і розробок, зокрема через створення, розвиток і підтримку стартапів тощо;

– мати суттєво більшу кількість та обсяг загальноуніверситетських міжнародних наукових грантів;

– забезпечити зростання контингенту аспірантів, зокрема іноземних громадян та громадян України, що навчаються в університеті за кошти фізичних (юридичних) осіб;

– забезпечити щорічне зростання кількості статей у виданнях, які індексуються БД Scopus, з індексом SNIP більше ніж 1,0.

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]