Дата публікації:
01 грудня 2011
Кількість переглядів:
1524
Поділитися:

30 листопада – 2 грудня на базі Сумського державного університету проходить Міжнародна науково-практична конференція «Наукова діяльність у поєднанні з сучасними інформаційно-комп’ютерними технологіями – головний чинник інноваційного розвитку вищої освіти». Вона відбувалася у рамках проголошеного Указом Президента України року освіти й інформаційного суспільства. Організатор – Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України.

У роботі конференції взяло участь понад 120 керівників із близько 65 вищих навчальних закладів України, Республіки Білорусії, Республіки Польщі, Російської Федерації, Федеративної Республіки Німеччини. У рамках конференції відбулося два пленарних засідання, на яких виступили Перший заступник Міністра освіти і науки, молоді та спорту України Євген Суліма, директор Департаменту наукової діяльності та ліцензування МОНмолодьспорту Олександр Якименко, а також понад 20 керівників провідних університетів країн-учасниць.

У письмовому зверненні Міністра освіти і науки молоді та спорту України Дмитра Табачника до учасників конференції наголошувалося, що «на сьогодні  система освіти розглядається у світі як головний аргумент у відповідях на виклики майбутнього.  Саме культивування навичок вирішення проблем, випрацювання нових знань та оперування інформацією у майбутніх поколінь стануть запорукою конкурентоспроможності держави в глобальній системі взаємодії. А важливість безперервного забезпечення освітян та науковців найсвіжішою інформацією з усіх галузей світових наукових досліджень беззаперечна, зокрема, для підвищення рівня наукових і науково-технічних розробок».

Під час свого виступу Перший заступник Міністра Євген Суліма звернув особливу увагу на те, що в сучасних умовах розвитку суспільства виникає потреба у спеціалістах, які готові ефективно працювати у бізнесі інформаційних технологій. Тож якісна підготовка фахівців у вищих навчальних закладах  можлива лише за умови активного впровадження інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ) у навчальний процес. «Відтак використання ІКТ має стати нормою не лише в процесі підготовки фахівців із інформаційно-комп’ютерних технологій, але й під час підготовки фахівців технічного, економічного та гуманітарного профілів», - зауважив Євген Суліма.  Він закликав керівників ВНЗ продуктивно співпрацювати з ІТ-корпораціями, які нададуть студентам та викладачам можливість отримувати знання, навички та вміння, необхідні для фахової діяльності, а також для самовираження та самовдосконалення, поширення досвіду та впровадження спільних програм.

Ректор Сумського державного університету Анатолій Васильєв зазначив, що СумДУ сповідує ідеологію розбудови навчального закладу за моделлю НАУКОВО-навчально-виробничого комплексу дослідницького, інноваційного, креативного характеру. «Відтак у СумДУ наголошено на пріоритеті науки в комплексі з розвитком ІТ-технологій та міжнародної діяльності, що є «лейтмотивом» і кадрового зростання, і якості підготовки фахівців, у тому числі й на рівні післядипломної освіти, підвищення кваліфікації тощо», - зауважив Анатолій Васильович. Це знаходить своє відображення й у присутності у відомих міжнародних інтернет-рейтингах і в цілому в якісних показникам освітньої та наукової діяльності.

Інноваційність СумДУ відзначив і Перший заступник Міністра, який поставив його у приклад іншим навчальним закладам, зокрема у напрямі інтеграції ІТ-розробок у навчальний процес, а також впровадження інформаційних технологій  у розвиток місцевого самоврядування Сумщини.

За результатами обговорення доповідей учасники конференції відмітили динамічний характер розвитку науково-дослідної роботи й інформаційно-комп’ютерних технологій в університетах. Це підтверджується підвищенням якості наукових досліджень та їх визнання міжнародною науковою спільнотою, про що свідчить збільшення кількості публікацій у виданнях Всесвітніх науково-метричних баз даних. Динаміку розвитку засвідчує й активізація міжнародної наукової співпраці, зростання кількості грантових проектів та збільшення чисельності студентів, аспірантів і науковців, які від’їжджають на стажування та навчання у провідні зарубіжні вищі навчальні заклади. Нарощення обсягів замовлень науково-технічних розробок, розвиток наукової та інформаційної інфраструктури, а також активна участь молодих вчених у науковій діяльності з використанням інформаційних технологій вкотре доводять, що ІКТ динамічно інтегруються у вітчизняну освіту й науку, забезпечуючи високу якість освітніх послуг. 

Відділ інформаційно-рекламної діяльності

Презентація Васильєва Анатолія Васильовича — ректора СумДУ. «Динамічний розвиток наукових досліджень як результат заходів відповідної мотивації та системного менеджменту»

 

Презентація Любчака Володимира Олександровича — проректора з науково-педагогічної роботи СумДУ. «ІТ-забезпечення наукової та навчальної діяльності Сумського державного університету»

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]