Дата публікації:
14 лютого 2018
Кількість переглядів:
3168
Поділитися:

14 лютого у всьому світі відзначається День комп'ютерника. Саме в цей день у 1946 році американці запустили перший повноцінний комп'ютер - ENIAC, що можна перевести як Електронний числовий інтегратор і обчислювач. З нагоди свята у Сумському державному університеті було організовано прес-тур, слоганом якого стала фраза: «Зберігаємо минуле, щоб будувати майбутнє!».  У заході взяли участь: проректор з науково-педагогiчної роботи, міжнародної діяльності та технічного забезпечення - Володимир Любчак; кандидат технічних наук, доцент кафедри комп’ютерних наук - Віктор Авраменко; декан факультету електроніки та інформаційних технологій - Сергій Проценко; начальник Центру комп’ютерних технологій - Андрій Півень; заступник декана з навчально-організаційної роботи факультету ЕлІТ - Богдан Гайдабрус.

Перш за все, гості – представники засобів масової інформації, відвідали музей комп’ютерної техніки СумДУ, створений ще у 2005 році. Увазі запрошених було представлено більше 400 експонатів із унікальною історичною спадщиною. Наприклад, електронні обчислювальні машини та серверні системи, мережеве обладнання, калькулятори різних поколінь, графічні системи, накопичувачі на магнітній стрічці, блоки пам’яті на феритових кільцях, перфоратори тощо. Найстаріший пристрій, представлений у музеї, – арифмометр «Фелікс» 1950-х років випуску. Особливу цінність у музеї має експонат із радянської серії комп'ютерів ЄС ЕОМ, що випускалися з 1971 року до середини 1990-х років. Аналоги цього комп’ютера навіть обслуговували  літні Олімпійські ігри у Москві 1980 року та застосовувалися на всіх радянських виробництвах. Крім того, відвідувачі побачили одні з перших в університеті електронно-обчислювальні машини, котрі застосовувались для наукових дослідів, раритетні «миші» та дискети, проекційні системи, персональні комп’ютери типу «Іскра-1030» та «Істра» та інше.

Один із викладачів, який навчав студентів на перших комп’ютерах був Віктор Авраменко. Науковець поділився своїми спогадами: «Я прийшов працювати в Сумський філіал Харківського політехнічного інституту у вересні 1974 року. У ті часи в навчальному процесі було задіяно дві електронно-обчислювальні машини «Промінь» і одна машина «Наірі», також працювали аналогові обчислювальні машини. Обладнання виходило з ладу, тому ми повинні були його ремонтувати перед початком роботи студентів. Добре, що наше керівництво дуже пильнувало за тим, щоб вчасно обновлювалася техніка. І вже за короткий час у нас з’явилися ще дві обчислювальні машини «Наірі». Потім ми поставили ще одну мету: у нас повинні були вміти програмувати всі студенти. У той час, як інші вузи, наприклад, робили так: студенти прикладної математики вчили програмування, всі інші - лише вчили як застосовувати готові пакети програм. Через якийсь час ми отримали ще більш сучасну техніку і йшли попереду всіх. Ми завжди притримувалися курсу: вперед і тільки вперед!».

Далі гостей познайомили із сучасними здобутками у сфері ІТ-технологій. Зокрема, гості відвідали навчальні центри компаній NetCracker, MindK, PortaOne, котрі ефективно працюють на факультеті ЕлІТ. Сергій Проценко – декан факультету ЕлІТ зазначив, що завдяки прогресивності СумДУ студенти отримують сучасні знання, набувають практичних навиків та мають можливість подальшого працевлаштування з поєднанням навчання та роботи в ІТ-компаніях

На базі стартап-центру «New Generation» (координатор Андрій Півень) гостям детально розповіли про можливості штучного інтелекту; квадрокоптера, створеного у співпраці викладачів та студентів СумДУ; унікальність 3D принтера.

СумДУ працює над збереженням комп’ютерної спадщини та підтримує інноваційні розробки у сфері ІТ-технологій.

 

 

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]