Дата публікації:
16 березня 2018
Кількість переглядів:
3037
Поділитися:

15 березня вчена рада СумДУ розглянула питання «Соціальне обличчя СумДУ» та констатувала успішність діяльності в реалізації соціально-орієнтованої політики університету. Соціальне обличчя університету забезпечується системною, цілеспрямованою діяльністю щодо реалізації соціально-орієнтовної політики за багатьма напрямами, через відповідні програми, положення тощо. Успішність цієї політики підтверджується і аудитом всесвітньовідомої компанії QS, яка відзначила соціальну діяльність СумДУ п’ятьма зірками. Університет також відзначено нагородою профспілок України «За соціальне партнерство», колективний договір СумДУ визнано одним із кращих серед ЗВО України.

Соціальна політика університету реалізується як у внутрішньоуніверситетському середовищі, так і має загальносуспільну спрямованість.

В університеті впроваджена розгалужена, багатовекторна система стимулювання працівників, зокрема шляхом матеріального заохочення за такими видами, як щомісячне преміювання за якісне виконання посадових обов’язків, робіт певних напрямів діяльності та робіт, пов’язаних з підвищеною складністю, за особливі досягнення в науковій роботі та роботі з підготовки науково-педагогічних кадрів тощо. Також здійснюється преміювання за підсумками роботи за рік, у зв’язку з ювілейними датами, за зразкове виконання планових, оперативних завдань, ініціативний, творчий підхід до роботи. Системно здійснюється преміювання за кожну публікацію у виданнях, що індексуються базами даних Scopus та Webof Science, за кожне підвищення індексу Гірша у цих базах, за кожен захист дисертації преміюється як керівник, так і здобувач. Також преміюються керівники та студенти-переможці загальноукраїнських олімпіад з навчальних дисциплін та спеціальностей, конкурсів студентських наукових робіт. Встановлено додаткове матеріальне заохочення за керівництво вітчизняними аспірантами – повноплатниками та іноземцями, за викладання на англійській мові, за видання підручників, навчальних посібників та монографій, за впроваджене в навчальний процес сучасних технологій та за багато чого іншого, що створює інноваційне обличчя університету, забезпечує його успішність.

Передбачено також і врахування ефективності та результативності діяльності за багатьма складовими і при нормуванні навчального навантаження професорсько-викладацького складу.

Створена унікальна для ЗВО України система субрахунків структурних підрозділів, які формуються за рахунок частини власних надходжень університету. Структурні підрозділи вільно спрямовують ці кошти як на стимулювання працівників, так і матеріально-технічне забезпечення своєї діяльності.

Співробітникам університету виплачуються премії до професійних, Новорічних, Травневих свят, 8-го березня. Найбільш значущі досягнення працівників університету відзначаються присвоєнням звань «Почесний доктор СумДУ», «Заслужений професор СумДУ», «Заслужений науково-педагогічний працівник СумДУ», «Заслужений працівник СумДУ» із забезпеченням відповідного матеріального заохочення у вигляді щомісячного преміювання в обсязі до 20 % посадового окладу.

Здійснюється фінансова підтримка дисертантів; співробітники університету, які навчаються за заочною формою, та їхні діти, які навчаються за денною формою навчання, мають право на оплату (у разі навчання за рахунок фізичних осіб) у істотно зменшеному обсязі.

Здійснюється соціальний супровід студентів пільгових категорій, що передбачає системну роботу з сиротами, інвалідами та іншими соціально не захищеними категоріями студентської молоді в частині надання соціальної допомоги та інших соціальних послуг. До складу волонтерського загону входить майже 200 студентів, у т.ч. студенти іноземного контингенту. Волонтери виїжджають до інтернатних закладів міста і області, пансіонатів для людей похилого віку, на постійній основі співпрацюють з Сумським обласним центром соціальної реабілітації дітей-інвалідів, займаються організацією загальноуніверситетських толок, озелененням території міста тощо. Волонтери є неодноразовими переможцями різноманітних  конкурсів, фестивалів, нагороджені дипломом переможця Міжнародного молодіжного конкурсу волонтерських проектів, який проводила Всеукраїнська молодіжна організація «Служіння заради миру». Плідно працює студентська соціальна служба, яка складається переважно зі студентів-медиків, і яка займається організацією роботи з вихованцями закладів соціально-психологічної реабілітації, проводить тренінги по формуванню навичок надання першої долікарської допомоги, пропагує донорство крові та її компонентів, надає соціальну допомогу мешканцям міста у межах загальноуніверситетських заходів «СумДУ – сумчанам!».

До послуг іногородніх студентів 15 гуртожитків студмістечка, дев’ять з яких знаходяться на балансі базового ЗВО. Крім того, студентам надаються гуртожитки шістьох установ та організацій міста, де вони проживають згідно договорів про соціальне партнерство. Позабазові структурні підрозділи стовідсотково забезпечені місцями у гуртожитках.

В структуру студмістечка також входить гуртожиток-готель, який поєднує в собі комфортне проживання, доступний сервіс та зручне розташування в центральній частині міста; надає широкий спектр послуг для своїх гостей, має все необхідне для проведення конференцій, нарад, інших заходів.

До складу комплексу громадського харчування базового ЗВО входить чотири їдальні, два кафетерія, кафе на двох поверхах в гуртожитку-готелі, буфети в навчальних корпусах та гуртожитках, а також на базах клінічних кафедр, які розташовані за межами кампусу університету.

Комплекс громадського харчування надає широкий спектр послуг по відповідному забезпеченню студентських, загальноуніверситетських та сторонніх заходів на замовлення. Харчування в комплексі громадського харчування СумДУ здійснюється за помірними цінами (близько 30% вартості дотується з коштів університету).

Студентська юридична клініка надає безкоштовні юридичні послуги соціально не захищеним категоріям населення м. Сум. Плідно працює центр підтримки сім’ї «Студентський лелека» - як студенти, так і співробітники мають можливість залишити дітей на певний термін у спеціально обладнаній кімнаті під опікою кваліфікованих працівників. Діє психологічна служба університету, яка надає засобами практичної психології відповідну допомогу тим, хто її потребує.

У творчих колективах культурно-мистецького центру СумДУ учасниками є не лише студенти, а і школярі міста. За рахунок коштів СумДУ утримується близько 60 студентських спортивних секцій із 36 видів спорту. Спортсмени і тренери збірних команд університету забезпечуються харчуванням під час проведення навчально-тренувальних зборів. Здійснюється матеріальна підтримка команд спортивного резерву технікумів та коледжів СумДУ.

СумДУ має потужну інфраструктуру спортивно-оздоровчих та лікувальних об’єктів, у діяльності яких передбачається, що ці споруди, крім основної функції, повинні надавати соціальні послуги як співробітникам, членам їх сімей, студентам університету, так і населенню. Традиційно для співробітників університету надається безкоштовний час та спортивний інвентар у спортивних залах для проведення тренувань і змагань з різних видів спорту, відвідування на пільгових умовах тренажерних залів, басейнів, водно-веслувальної та лижної баз.

У 2012 році університет придбав майновий комплекс бувшого дитячого табору у сосновому лісі рекреаційної зони м. Суми на березі р. Псел для створення спортивно-оздоровчого закладу «Універ». За роки функціонування закладу, де відбулися суттєві зміни у зовнішньому вигляді та в інтер’єрі приміщень, створені якісні умови для оздоровлення й відпочинку дітей, студентів, працівників СумДУ та інших користувачів послуг. Під час літніх канікул «Універ» діє як дитячий оздоровчий центр, в якому щорічно оздоровлюється біля 500 дітей, у т. ч. дітей та онуків співробітників на умовах часткової компенсації оплати путівки. Щонайменше одна зміна реалізується у режимі англомовного спілкування. Особлива увага у діяльності закладу приділяється соціальним програмам за ініціативою студентів СумДУ. У вихідні та святкові дні надаються відпочинкові послуги працівникам університету. В останні роки «Універ» став улюбленим місцем відпочинку іноземних студентів, особливо в зимовий період.

Університетська клініка була створена у 2016 році і є закладом охорони здоров’я, лікувально-навчально-науковим підрозділом та клінічною базою Медичного інституту СумДУ. Клініка має сучасне діагностичне, лікувальне фізіотерапевтичне обладнання та надає широкий спектр медичних послуг: консультативна робота та діагностичні послуги (ультразвукова, функціональна та лабораторна діагностика, комп’ютерна томографія); фізіотерапевтичні процедури та масаж; стоматологічні послуги; гідрокіенезотерапія для різних нозологій та аквапрограми з оздоровлення у спеціалізованому басейні; медична та фізична реабілітація; діагностика та лікування спортсменів у центрі спортивної медицини клініки; амбулаторна хірургія та лікування в умовах денного стаціонару. Соціальною складовою в роботі клініки є надання послуг студентам, співробітникам СумДУ та їх дітям за нижчою вартістю порівняно з такою для населення міста. Крім того, проводиться часткова компенсація витрат на лікування членам колективу університету.

Розгалужена система надання матеріальної допомоги, усім без виключення категоріям співробітників. Оздоровлення працівників університету і членів їхніх сімей проводиться також за кошти профспілки та відрахувань університетських коштів на оздоровчу, культурно-масову та спортивну роботу. Усім університетівцям компенсується частина їхніх витрат на придбання путівок. Здійснюються витрати на охорону праці, компенсаційні заходи, пов’язані з виконанням роботи в шкідливих для здоров’я умовах, інші статті колективного договору.

Соціальна політика університету реалізується і через постійно покращення умов праці, навчання, побуту, розширення інфраструктурного її забезпечення.

Констатуючи успішність діяльності у реалізації соціально-орієнтованої політики університету, вчена рада зазначає, що соціальний захист членів колективу, який має особливе значення, повинен бути більш адресним, дієвим і ефективним. Він має бути спрямований на підтримку атмосфери творчості, співпраці та взаємодопомоги серед членів колективу.

Із рішенням вченої ради можна ознайомитись на сайті університету за посиланням: http://sumdu.edu.ua/ukr/general/management/12-news/9187.html.

 

 

 

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]