Дата публікації:
23 квітня 2018
Кількість переглядів:
2598
Поділитися:

Завдяки плідній діяльності наукової групи під керівництвом доктора медичних наук Максима Погорєлова Сумський державний університет увійшов до консорціуму, який отримав фінансування за програмою HORIZON 2020 Marie Skłodowska-Curie Research and Innovation Staff Exchange (MSCA-RISE). Оскільки програма передбачає виконання наукових досліджень із забезпеченням академічних обмінів науковців з країн-партнерів, планується 44 візити представників СумДУ до провідних університетів та компаній Європи і близько 50 візитів вчених-іноземців до України.

Термін реалізації проекту «Nanostructural surface development for dental implant manufacturing» («NANOSURF») - три роки. Як результат – буде створено та запроваджено нове покоління дентальних імплантатів з функціональною поверхнею, яка надасть можливість покращити якість життя пацієнтів та зменшити кількість післяопераційних ускладнень.

Враховуючи те, що за рік у світі встановлюють понад мільйон імплантатів, у групу ризику може ввійти кожен пацієнт після хірургічної процедури. Аби зменшити це число, вже зараз науковці працюють над поверхнею, яка буде стійкою до адгезії мікроорганізмів та навколо якої буде добре розвиватися кісткова тканина. Таке покриття мінімізує виникнення запалень, периоститів та інших післяопераційних ускладнень.

Дослідження на базі Сумського державного університету відбуваються на лабораторній базі кафедри громадського здоров’я Медичного інституту, зокрема і у регіональному науковому центрі «Екомедхім». До роботи залучають студентів, аспірантів та викладачів, які входять до складу наукової групи «Biomaterials Research Group».

- У нас дуже важлива роль. Навіть гарна, красива модель поверхні може виявитися не діючою. Ми працюємо, щоб уникнути подібного результату, – повідомив керівник проекту в Україні Максим Погорєлов.

Разом із СумДУ над реалізацією задуму будуть працювати і науковці Шеффілдського (Велика Британія), Латвійського університетів та Університету Модени і Реджіо-Емілії (Італія). Підтримують проект індустріальні партнери з Польщі, Естонії та Латвії. Наукове дослідження фінансується Європейським Союзом.

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]