Дата публікації:
07 вересня 2018
Кількість переглядів:
11493
Поділитися:

7 вересня в Медичному інституті Сумського державного університету відбулася презентація Лабораторії клітинних культур. Нова лабораторія завершила формування наукового центру, до якого вже ввійшли бактеріологічна, хіміко-токсикологічна та лабораторія імуноферментного аналізу.

Участь у відкритті лабораторії взяли начальник обласного управління охорони здоров’я Сергій Бутенко та заступник Сумського міського голови Степан Пак.

Професор кафедри громадського здоров'я, заступник директора з наукової роботи Медичного інституту СумДУ Максим Погорєлов розповів, що рушієм створення лабораторії клітинних культур стала участь наукової групи в програмі «Горизонт 2020». «Це програма  Європейського Союзу й найбільший світовий фонд, який фінансує наукові дослідження. Минулого року ми виграли проект у кооперації з іншими університетами Великої Британії, Італії, Польщі, Естонії Латвії. Ініціатива спрямована на створення нової поверхні дентальних імплантатів з метою запобігання раннім та післяопераційним ускладненням. Одне з головних завдань  проекту — дослідження цих імплантатів на культурі клітин», — прокоментував професор Максим Погорєлов.

Сучасне обладнання лабораторії дозволить проводити наукові дослідження в галузі біоматеріалів, зокрема для визначення цитотоксичності нових дентальних та ортопедичних імплантатів, які розробляються в рамках європейських та українських наукових програм. А залучення до роботи лабораторії науковців Медичного інституту, університету загалом та фірм-партнерів дозволить впроваджувати масштабні наукові проекти національного та міжнародного рівня.

Окрім наукового спрямування, діяльність лабораторії буде спрямована на освітні послуги, зокрема впровадження курсів з клітинної біології та методології культивування клітин в магістерських та аспірантських програмах.

«Це кроки до того, аби в Україні стало більше власних нобелівських лауреатів. Завдяки лабораторії ми поглиблюємо та поширюємо різноманітність наукових досліджень нашого університету», — окреслив значущість нового здобутку ректор СумДУ Анатолій Васильєв.

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]