Дата публікації:
22 травня 2019
Кількість переглядів:
769
Поділитися:

Третьокурсники спеціальності «Журналістика» Сумського державного університету отримали можливість поспілкуватися з головним редактором Київського бюро «Радіо Свобода» Інною Кузнецовою. Разом із молоддю журналістка обговорювала принципи незалежної журналістики, місію медіа щодо просування демократичних цінностей, концепцію роботи сучасних засобів масової інформації та вчила користуватися новітніми технологіями для створення новин.

«По-перше, сучасний журналіст повинен мати вищу освіту. А бажано навіть дві, адже медійник має розумітися в багатьох галузях. І значно легше це робити, якщо, окрім журналістики, є також професійні знання з певної сфери, – радила студентам пані Інна. По-друге, важливо проходити стажування в провідних ЗМІ. Допоки ти студент, то маєш можливість повчитися і спробувати якнайбільше варіантів роботи, щоби зрозуміти, який підходить найкраще. Це може бути будь-яка редакція: радіо, телебачення, Інтернет-видання тощо. А по-третє, необхідно знати англійську мову. Не буде таємницею, що саме англійська – це інтернаціональна мова. І в роботі журналіста вона вкрай необхідна, адже подеколи потрібно спілкуватися з іноземцями та працювати з англомовними джерелами. Не обов’язково відвідувати платні заняття, усе набагато простіше. Існує безліч безкоштовних онлайн-курсів з вивчення мов».

На прикладі проектів «Радіо Свобода» журналіст ознайомила студентів-медійників із вдалим використанням сучасних технологій та правилом, що радіо не лише говорить, а також і показує. Зокрема, тими прикладами, де великі матеріали замінюють на короткі відео з титрами, а висвітлення актуальних подій показують у прямому ефірі замість новинного сюжету. Саме цим і займалися студенти на практичному занятті. У режимі реального часу третьокурсники в одній з обраних соціальних мереж вели стрім, де розкривали глядачеві актуальні теми. Додавало драйву те, що матеріал мав привернути увагу якомога більшої аудиторії. Інна Кузнецова проаналізувала роботу кожної групи, дала фахові поради та рекомендації.

«Надзвичайно вражений кількістю отриманих знань. Вчитися у такої авторитетної людини, як Інна Кузнецова, – це неймовірно. На своїх прикладах журналіст розповідала про те, як створити унікальний, крутий контент. Я вважаю за взірець «Радіо Свобода», тому хотів би працювати у такій організації», – ділиться враженнями третьокурсник Дмитро Піндрус.

Тренінг відбувався в СумДУ 15 травня за підтримки громадської організації «МедіаКомпас».


 

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]