Дата публікації:
27 червня 2019
Кількість переглядів:
1385
Поділитися:

Центр колективного користування науковим обладнанням «Лабораторія матеріалознавства геліоенергетики, сенсорних та наноелектронних систем» створений у СумДУ наказом Міністерства освіти і науки України від 2 травня 2018 р., як структурний підрозділ науково-дослідної частини, з березня цього року активно надає послуги вченим і студентам Сумського державного університету.

Нині матеріально-технічна база Центру складається із сучасного растрового електронного мікроскопу SEO-SEM Inspect S50-B, просвічуючого електронного мікроскопу ПЕМ-125К, рентгенівського дифрактометру ДРОН-3М, спектрофотометру Lasany LI-722, рентгенофлюоресцентного спектрометру ElvaX Light SDD та рідинного хроматографу Agilent 1200.

Це дозволяє науковцям СумДУ разом із фахівцями Центру виконувати роботу, спрямовану на отримання наукових результатів, пов’язаних із проведенням матеріалознавчих досліджень методами растрової електронної мікроскопії, просвічуючої електронної мікроскопії, рентгенівського мікроаналізу, рентгенографії, спектрофотометрії та хроматографії.

«На сьогодні операторами Центру вже виконано близько 450 замовлень від структурних підрозділів університету на проведення досліджень на електронному мікроскопі та рентгенівському дифрактометрі. Приладами користуються вчені з понад 10 кафедр із факультетів ЕлІТ, ТеСЕТ та Медичного інституту», – розповів начальник Центру В’ячеслав Журба.

Замовлення досліджень доступне в режимі онлайн для всіх науковців із будь-якого пристрою, який підключений до мережі Інтернет. За допомогою google-календаря є можливість простежувати зайнятість наукового обладнання, зручно планувати проведення експериментів, а також адмініструвати дану діяльність.

Найближчим же часом ЦКНО «Матеріалознавства» планує  розширити матеріальну базу сучасним науковим обладнанням, зокрема придбанням рентгенівського мікроаналізатора компанії Oxford Instruments (Велика Британія).

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]