Дата публікації:
05 липня 2019
Кількість переглядів:
2010
Поділитися:

У липні вчені Сумського державного університету розпочали виконання спільного українського-французького науково-дослідного проєкту «Зниження викидів забруднюючих речовин за допомогою енергоефективних ущільнювальних рішень».

Проєкт будуть реалізовувати найближчі два роки науковці СумДУ під керівництвом к.т.н., доцента, завідувача кафедри загальної механіки та динаміки машин Андрія Загорулька спільно з фахівцями Інституту ПіПрайм Університету м. Пуатьє (Франція). Виконання цієї роботи стане першим спільним проектом СумДУ з французькими партнерами.

«СумДУ має багаторічний досвід в розробці ущільнень відцентрових машин, зокрема імпульсних ущільнень.В університеті вчені активно займаються науковою роботою в галузі вібраційної надійності та герметичності роторних машин, що дозволило створити наукову школу з «Гермомеханіки», подібної якій у світі немає.

Проблема герметизації роторів відцентрових машин – досить актуальна й важлива, оскільки витоки через ущільнення призводять до значних втрат енергії, економічних витрат, а витоки радіоактивних, токсичних, вибухонебезпечних середовищ призводять до забруднення навколишнього середовища й завдають шкоди здоров'ю людини. Виконання цього спільного проекту з французькими вченими дозволить більш ретельно вивчити механізм герметизації імпульсних ущільнень та підвищити їх надійність», – стисло анонсував вектор співпраці університетів начальник Центру науково-технічної та економічної інформації Сергій Гудков.

Білатеральні проекти у СумДУ виконуються щорічно. Майже одночасно з підписанням українсько-французької угоди, фахівці університету продовжили договір про співпрацю з Національним дослідним інститутом «Центром фізичних наук та технологій» (м. Вільнюс, Литва). Нині науковці спільними зусиллями оптимізують структуру і фазовий склад сполук Sn1S2та Zn1Mg3O для плівкових сонячних елементів третього покоління. Роботи виконуються у науково-дослідній лабораторії «Оптоелектроніки та геліоенергетики» кафедри ЕКТ (факультет ЕлІТ). Передбачено, що цей проект звершать у грудні 2019 року.

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]