Дата публікації:
01 жовтня 2019
Кількість переглядів:
2230
Поділитися:

 Традиційно, до Всеукраїнського дня бібліотек, що відзначається 30 вересня, Українською бібліотечною асоціацією було проведено конкурс «Бібліотека року 2019». Бібліотека СумДУ отримала перемогу в номінації «Великі бібліотеки».

Це стало можливим завдяки впровадженню новітніх інформаційних технологій, діджиталізації бібліотеки, її орієнтованості на потреби сучасного студента та викладача. Зокрема, матеріальна база бібліотеки за останній рік поповнилася терміналами для швидкого пошуку інформації, сенсорними моноблоками для віртуального читального залу, мультимедійним обладнанням з інтерактивним сенсорним модулем CamTouch тощо.

Один з масштабних проєктів бібліотеки СумДУ - «Навчаймося разом із бібліотекою», який покликаний сприяти академічній грамотності спільноти університету та покращенню інформаційного забезпечення. В рамках проекту вдосконалено роботу репозитарію університету (лідирує серед інституційних архівів України за кількістю робіт, проіндексованих Google Scholar) щодо наповнення контентом та інструментарієм для науковців. З 2018 року в університеті впроваджено архівування кваліфікаційних бакалаврських та магістерських робіт; реалізовано синхронізацію профілів авторів з унікальним ORCID-ідентифікатором, що дає змогу підвищити цитованість публікацій науковців СумДУ. Запроваджено послугу з перевірки академічних робіт на текстові запозичення із наданням подальших рекомендацій авторам.

Підбиваючи підсумки конкурсу, Українська бібліотечна асоціація відзначила два проєкти бібліотеки СумДУ: «Читання змінює нас і все навколо» та «Зелена бібліотека». У межах проєкту «Читання змінює нас і все навколо» фахівці СумДУ створили відеоролик «Кухня читання» та віртуальну квест-гру «Поринь у світ книжок» для популяризації читання в студентському середовищі. Проєкт "Зелена бібліотека" реалізується бібліотекою СумДУ за підтримки Goethe Institute (Німеччина) з вересня 2018 р. Його мета - сприяти Цілям сталого розвитку ООН (SDG 2030) та їх впровадженню для громади Сумщини через інформування, навчання та власний приклад відповідального споживання, сортування й переробки відходів, роздільне збирання яких реалізовано в бібліотеці.

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]