Дата публікації:
28 жовтня 2019
Кількість переглядів:
1628
Поділитися:

З 25 по 27 жовтня в Сумській гімназії №1 проходив ХVII обласний турнір юних журналістів імені Геннадія Петрова. Дванадцять команд із Сум та Сумської області боролися за звання найкращих юних медійників. На цьогорічний турнір завітали як новачки, так і «бувалі ТЮЖівці»

Традиційно участь у проведенні та організації турніру взяли представники кафедри журналістики та філології СумДУ.  До роботи в складі журі було запрошено викладачів, аспірантів, магістрантів та випускників кафедри. Студенти ж проводили ігри, брали участь у рахувальних комісіях, редагували та випускали традиційну «турнірну» газету «Трубадур».

Під час урочистого відкриття школярів привітала завідувачка кафедри журналістики та філології СумДУ, професор Олена Ткаченко. Вона побажала командам проявити креативність та показати нестандартне мислення на цих змаганнях. «Журналістика – основа демократичного суспільства, а щоб вона була якісною, нам потрібні «якісні» журналісти», – зазначила Олена Ткаченко.

Голова журі, доктор наук із соціальних комунікацій Володимир Садівничий побажав командам плідно попрацювати й пообіцяв, що члени журі будуть максимально справедливими та об’єктивними.

«Хай слова будуть такі ж гострі, як шпаги», – побажала команда «Еспада». Дійсно, за всі дні турніру в аудиторіях точилися гострі суперечки, загальна полеміка іноді була надто палкою, адже кожен хотів знайти істину.

Теми турніру, як завжди, зачіпали найглибші проблеми української журналістики та найцікавіші морально-етичні аспекти медіасфери.

Після трьох ігор визначилися команди-фіналісти, які в останній день турніру змагалися за перемогу. У фінал вийшли «Еспада» (Сумська школа №10), «Nota Bene» (Сумська гімназія №1) та «Гранослови» (м. Шостка).

За результатами змагань перемогу здобула «Nota Bene». Друге місце посіли «Еспада» (Сумська школа №10) та «Гранослови» (м. Шостка). Третє місце розділили між собою всі команди, що не потрапили до фіналу. Зазначимо, що різниця в фінальних оцінках між командами була невелика.

Журі протягом трьох турнірних днів уважно спостерігало за грою усіх команд, її учасників і визначило переможців за 12 номінаціями – за найкращу доповідь, опонування, рецензування, артистизм, толерантність, найбільш інтелектуальні відповіді, найвлучніші аргументи, найкраще капітанство й найсильнішу командну гру. Спеціальний приз від кафедри журналістики та філології СумДУ отримала переможниця категорії «Особистість турніру» Марія Дорошенко («Гранослови», м. Шостка).

Старший викладач кафедри журналістики та філології СумДУ, редактор газети «Резонанс» Василь Чубур зазначив:

- Гра сподобалася, але мала певні недоліки. Діти спершу «розкачалися», але наприкінці захопилися, полеміка стала цікавішою, журі теж захопилося. Якщо казати про фаворитів, то оцінки журі говорять самі за себе.

Аспірант СумДУ (спеціальність «Журналістика») Вадим Яременко також дав позитивний відгук турнірним змаганням:

- Гра цікава. Команди демонструють хороші знання не лише в журналістиці, а й в інших сферах. Цікаво слухати і навіть є чому повчитися в учасників. Є команди, які демонструють сильний характер і сильну підготовку.

Обласний ТЮЖ-2019 приніс позитивні емоції усім: і командам, і журі. Він показав, що в сумської журналістики є майбутнє!

Зореслава Шеденко, ЖТ-81

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]