Дата публікації:
11 грудня 2019
Кількість переглядів:
2829
Поділитися:

Захід відбувся 11 грудня за участі представників Міністерства освіти і науки України, Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти та у партнерстві з представництвом Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні. Учасники «круглого столу» зосередили увагу на організаційно-методичних аспектах забезпечення ефективного впровадження дуальної системи навчання в закладах вищої освіти, взаємодії вишів з роботодавцями.

Як зазначила Наталя Стукало, заступник голови Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, приклад організації впровадження дуальної освіти, пілотування програм, практик і методик, що втілюються в Сумському державному університеті, є показовим і відповідає критеріям, визначеним агентством для забезпечення якості професійного навчання.

«Міністерство працює над розробкою нормативної бази для успішного втілення дуальної форми, оновленням освітніх стандартів відповідно з європейським досвідом та запитами ринку праці», - повідомила Олена Панич, державний експерт Директорату вищої освіти і освіти дорослих Міністерства освіти і науки України.

Вікторія Гробова, директор Департаменту освіти і науки Сумської обласної державної адміністрації, закцентувала увагу на досвіді використання елементів дуальної освіти у навчальних закладах області, відзначивши ефективні сучасні програми СумДУ.

«Успішне втілення дуальної освіти тісно пов’язане з економічною ситуацією», - наголосив ректор Сумського державного університету Анатолій Васильєв. З огляду на відсутність відповідного бізнес-середовища не з усіх спеціальностей можлива підготовка фахівців за цією формою навчання.

Він навів приклади успішної співпраці університету з підприємствами при підготовці ІТ-спеціалістів, інженерів, економістів, назвавши дуальну форму однією з ефективних складових практично орієнтованого навчання. Ректор також відзначив ефективну роботу експертної ради роботодавців, що діє при СумДУ з метою забезпечення практичної реалізації професійного навчання студентів.

Завідувач кафедри університету, член робочої групи при МОН України з впровадження дуальної освіти у вищу школу України Ніна Світайло, розповіла про основні результати роботи групи, закцентувавши увагу на врахуванні потреб роботодавців при розробці навчальних програм університету.

У рамках тематики «круглого столу» відбулась відкрита дискусія, у якій взяли участь Андрій Бутенко, заступник голови Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, Ірина Золотарьова, член Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, Лідія Фесенко, президент Української асоціації студентів, член Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, Тетяна Васильєва, директор навчально-наукового інституту фінансів, економіки та менеджменту ім.Олега Балацького, представники місцевих підприємств, що тісно співпрацюють з Сумським державним університетом: АТ "Технологія", Netcracker, AMC Bridge, регіонального управління UKRSIMBANK, ТОВ "Центр технологічних ініціатив". Було обговорено практичну реалізацію моделі дуальної системи навчання, інтегрування її в бізнес-середовище.

Під час практичної частини гості відвідали університетську бібліотеку, де оглянули інформаційно-методичну базу з підтримки освітньої діяльності, віртуальну лабораторію, де ознайомились з особливостями впровадження дуальної освіти ІТ-напрямку, використанням інноваційних ІТ-технології у навчальному процесі, а також побували у Центрі дуальної освіти Машинобудівного коледжу та Університетській клініці СумДУ.

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]