Дата публікації:
24 березня 2020
Кількість переглядів:
3338
Поділитися:

Завідувач кафедри інфекційних хвороб з епідеміологією Медичного інституту СумДУ Микола Чемич в ефірі каналу СТС розповів про симптоматику вірусу COVID-19 та заходи безпеки при його розповсюдженні.

Він наголосив на необхідності неухильного дотримання рекомендацій МОЗ і заходів, передбачених всеукраїнським карантином для недопущення поширення коронавірусної інфекції.

Основним шляхом зараження вірусом фахівець назвав дихально-краплинний, тобто потрапляння небезпечної інфекції через дихальні шляхи. Крім того, є загроза зараження через доторкання до поверхонь, де може знаходитися вірус, у тому числі і до особистих гаджетів. Тож використання останніх на вулиці і в середовищі скупчення людей фахівець радить зменшити. Також в приміщеннях, де знаходяться інші люди, необхідно одягати маску, рукавички (за можливості – окуляри, що щільно прилягають до обличчя).

«Ефективність маски має короткий термін: від 2 до 4 годин, - підкреслив Микола Чемич, - затим її необхідно утилізувати і одягти нову. Рукавички теж використовуються одноразово».

Фахівець радить дотримуватися карантинного режиму, менше бувати в місцях скупчення людей. На вулиці чи в приміщеннях, де є інші люди, дотримуватися дистанції, після відвідин магазину чи інших закладів добре мити руки і обробляти їх спеціальними розчинами, в тому числі і гаджети.

Як повідомив спеціаліст з інфекційних хвороб, симптоматика коронавірусної інфекції спочатку схожа на звичайну ГРВІ. Це – слабкість, головний біль, біль у суглобах. Затим помічається ураження верхніх дихальних шляхів: фарингіт, тонзиліт. Швидко з’являється висока температура: 38 градусів і вище. На 8-10 добу відбувається наростання легеневої недостатності, після 12 доби наступає зворотній розвиток або тяжка гостра дихальна недостатність, коли людина не може самостійно дихати, а лише з допомогою спеціальної медичної апаратури.

У разі відчуття перших симптомів недомагання необхідно зателефонувати сімейному лікарю, який дасть необхідні рекомендації щодо подальших дій.

«В області створені спеціальні бригади швидкої допомоги для доставляння хворих з підозрою на коронавірусну інфекцію в стаціонар, - зазначив Микола Чемич. – У Сумах для прийому таких пацієнтів базовими медичними закладами визначені: для дорослих – обласна клінічна інфекційна лікарня, для дітей – обласна дитяча лікарня».

Також, за інформацією Миколи Чемича, наразі відповідно облаштовуються 1,4 і 5 міські лікарні. У районах області всі інфекційні відділення готові до прийому пацієнтів з коронавірусом.

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]