Дата публікації:
31 березня 2020
Кількість переглядів:
1298
Поділитися:

Завідувач кафедри бухгалтерського обліку та оподаткування ННІ БТ «УАБС» СумДУ Тарас Савченко в інтерв’ю каналу UA:Суми висловив експертну думку щодо антикризових законів.

Він прокоментував окремі норми Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)», прийнятого Верховною Радою 17 березня цього року.

Серед головних його положень – тимчасове призупинення (на 2 місяці) нарахування та сплати єдиного соціального внеску, податку на землю і нерухомість.

Тарас Савченко зауважив, що світова економіка розвивається циклічно і кожні 10-12 років наступає криза, під час якої уряди провідних держав застосовують комплексні заходи підтримки бізнесу.

«Причини нинішньої кризи, що виникла в період пандемії, лежать не в політичній площині. Її фактор недосліджений і непрогнозований. У цьому полягає складність вибору ефективних інструментів для підтримки бізнесу», - підкреслив економіст.

Він вважає позитивною і адекватною динаміку економічних ініціатив підтримки бізнесу українських законотворців. «Спрощення податкового тягаря в період карантину, що спричинив зниження економічної активності в країні і, як наслідок, зупинення роботи деяких суб’єктів господарювання – це турбота про економічний добробут підприємців та їх родин», - зазначив Тарас Савченко.

За його словами, вирівняти баланс доходів і видатків в нинішніх умовах планується за допомогою двох додаткових джерел: коштів від великих фінансово-промислових груп, що будуть спрямовані, передусім, на закупівлю медичного обладнання і спецзасобів для боротьби з коронавірусом, а також кредит МВФ, покликаний стабілізувати макроекономічну ситуацію та валютний ринок.

Фахівець закликав громадян зберігати спокій, зазначивши, що економічна крига в умовах карантину є тимчасовою. «Україна максимально забезпечена продуктами харчової промисловості. Ми більше експортуємо, аніж імпортуємо. Тому немає причин панікувати, скупляючи іноземну валюту і продукти харчування в надмірній кількості. Достатньо забезпечити себе ними відповідно до потреб», - наголосив Тарас Савченко.

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]