Дата публікації:
02 квітня 2020
Кількість переглядів:
6131
Поділитися:

Стандарт надання медикаментозної допомоги, передбачений для лікування пацієнтів з середнім та тяжким перебігом захворювання на COVID-19, створили фахівці кафедри інфекційних хвороб з епідеміологією і кафедри педіатрії медичного інституту СумДУ. Протокол затверджено управлінням охорони здоров’я Сумської облдержадміністрації.

Розробили алгоритм дій при лікуванні COVID-19 доктор медичних наук, професор Микола Чемич, кандидат медичних наук Оксана Чемич, кандидат медичних наук, доцент Тетяна Бинда. Також серед укладачів протоколу –  голова групи експертів з інфекційних хвороб управління охорони здоров’я Сумської облдержадміністрації Ірина Троцька та міський дитячий інфекціоніст Марина Корнієнко.

Рецензентом виступила Лариса Мороз, доктор медичних наук, професор, завідувачка кафедри інфекційних хвороб з епідеміологією ВНМУ імені М. І. Пирогова.

«Стандарт надання медикаментозної допомоги хворим на COVID-19, розроблений нами, покладений в основу локальних протоколів у Тернополі, Одесі та на Волині» - повідомив завідувач кафедри інфекційних хвороб з епідеміологією СумДУ Микола Чемич.

Професор роз’яснив, що протокол застосування лікарських засобів у пацієнтів з COVID-19 створено на основі рекомендацій ВООЗ та CDC, вивчено і враховано досвід роботи інших країн і алгоритми лікування у реперних точках світу, зокрема у Китаї, Ізраїлі, Ірані, Італії, Палестині тощо.

«У терапії використовуються групи противірусних, антибактеріальних, імуносупресивних, жарознижувальних лікувальних засобів тощо. Ефективність цих препаратів була продемонстрована у ряді тяжких випадків, тому вчасне їх призначення збільшує ймовірність видужання» - зазначив Микола Чемич.

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]