Дата публікації:
23 листопада 2020
Кількість переглядів:
2455
Поділитися:

21 листопада архієпископ Сумський та Охтирський Мефодій з духовенством єпархії провів обряд освячення престолу храму Архангела Михаїла, відремонтованого коштами Сумського державного університету.

На Богослужінні був присутній в.о. ректора СумДУ Анатолій Васильєв, проректор Анатолій Положій, директор Медінституту Андрій Лобода, а також будівельники та прихожани.

Архангело-Михайлівський храм є частиною історичних споруд садибного комплексу графині Штеричевої.  Головний будинок маєтку, створений за проєктом відомого архітектора Олександра Паліцина у 1810 році, є архітектурною пам’яткою національного значення. Садибу називають «найбільш досконалою в художньому відношенні з усіх збережених на Слобожанщині».

З 2012 року історичний комплекс передано на баланс Сумського державного університету. На території маєтку наразі розміщені кампуси Медичного інституту. Як зазначив очільник університету Анатолій Васильєв, увесь цей час у храмі велися служби, але зважаючи на потребу у відновленні через значний вік будівлі, тут були проведені ремонтні роботи.

Архієпископ Сумський та Охтирський Мефодій відзначив турботу керівництва та колективу університету за збереженням історичного маєтку і, зокрема, внесок у відновлення культової споруди.

По завершенні літургії відбулося нагородження орденами і медалями від Православної церкви України усіх причетних до проведення реставраційних робіт. Серед нагороджених – очільник університету Анатолій Васильєв та проректор Анатолій Положій. Їх участь у відновленні храму відзначена найвищою церковною нагородою – орденом святого рівноапостольного князя Володимира.

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]