Дата публікації:
29 січня 2021
Кількість переглядів:
2082
Поділитися:

29 січня конференція трудового колективу заслухала узагальнений звіт в.о. ректора Сумського державного університету Анатолія Васильєва щодо виконання ним умов п’ятирічного контракту з Міністерством освіти і науки України.

У своєму звіті керівник вишу всебічно проаналізував різні напрямки діяльності університету порівняно з попередніми періодами, підсумував результати виконання завдань, що були визначені у його програмі як претендента на посаду ректора п’ять років тому, а також торкнувся показників, досягнутих у  2020 році, діяльність якого у значній частині відбувалася в умовах карантину, спричиненого коронавірусом SARS-COV-2.

Серед основних досягнень СумДУ Анатолій Васильович назвав визнання у світовому науково-освітньому просторі та послідовну реалізацію моделі  мультидисциплінарного інноваційно орієнтованого університету.

«У звітному періоді Сумський державний університет увійшов до четвірки закладів вищої освіти України, зазначених у каталозі найкращих дослідницьких університетів світу від Шанхайського рейтингу, до Всесвітнього рейтингу дослідницьких університетів світу World University Ranking від Times Higher Education (THE) на позиції 501–600 у загальному ранжуванні та 1–2 серед вітчизняних ЗВО, - відзначив в.о. ректора. – І особливо визначного успіху університет досяг у 2020 році, увійшовши до рейтингів THE в галузях: «Бізнес і Економіка» на позиції 401–500 (2-ге  місце серед університетів України), «Інженерія» на позиції 501–600 (1–2-ге місце серед українських університетів), «Фізичні науки» на позиції 1001+».

Нарощуються лідерські позиції СумДУ в інших рейтингових вимірюваннях.

Керівник закладу відзначив удосконалення рівня організаційної роботи через упровадження принципів інноваційного та інформаційного менеджменту, розвиток інфраструктури, створення внутрішньоуніверситетської системи забезпечення якості освітньої діяльності, академічної доброчесності, дієву систему морального й матеріального стимулювання та заохочення до творчої, ініціативної, ефективної діяльності співробітників усіх категорій.

«Відповідність сучасним вимогам змісту освітніх програм та їх реалізації підтверджується успішним проходженням акредитаційних процедур за новими технологіями НАЗЯВО. У тому числі три програми акредитовані зі статусом «зразкова», що є одним із найвищих показників серед закладів вищої освіти України», - підкреслив Анатолій Васильєв.

Про високу якість підготовки студентів, як зазначив в.о. ректора, свідчать лідерські позиції університету у Всеукраїнських конкурсах студентських наукових робіт та олімпіадах.

Істотним розвитком та здобутками характеризується наукова діяльність. Так, науковці університету у 2017 році отримали Державну премію в галузі науки і техніки, а в 2019 році – премію Кабінету Міністрів України за розроблення й упровадження інноваційних технологій. Про успішність в науковій царині свідчить і річний обсяг наукових досліджень, виконаний у 2019 році, що майже в п’ять разів перевищив показник 2014-го. Завдяки активній міжнародній діяльності за п’ять років кількість загальноуніверситетських міжнародних грантів зросла утричі.

Підсумовуючи доповідь, Анатолій Васильєв наголосив: «У звітному періоді закладені передумови для продовження політики розвитку та успішності СумДУ як високорейтингового європейського інноваційного ЗВО, що сповідує ідеологію університету дослідницького типу, головним пріоритетом якого є якість в усіх її складових».

Заслухавши й обговоривши звіт в.о. ректора, конференція трудового колективу Сумського державного університету одноголосно схвалила роботу професора Анатолія Васильєва на посаді ректора по забезпеченню діяльності та розвитку закладу.

Основні завдання Сумського державного університету на 2021 рік визначив у своєму виступі перший проректор Василь Карпуша.

Він подякував членам колективу за підтримку його кандидатури на виборах ректора, а пріоритетом в своїй роботі на цій посаді визначив подальше виконання Стратегічного плану розвитку Сумського державного університету на 2020–2026 роки.

«Важливим завданням є забезпечення подальшого безперервного розвитку на філософії якості та одержання в найближчій перспективі статусу дослідницького університету», - наголосив Василь Карпуша.

Серед основних завдань на 2021 рік Василь Данилович назвав роботу щодо формування контингенту здобувачів освіти, створення нових, затребуваних  освітніх програм, розширення переліку додаткових освітніх послуг, промоцію університету в міжнародному освітньому просторі, наукову-дослідну діяльність, поглиблення автономії структурних підрозділів.

Учасники конференції заслухали інформацію голови представницького органу профспілкових організацій університету Валентини Боровик про виконання колективного договору за 2020 рік та затвердження змін і доповнень до нього на 2019-2021 роки. Крім того, на конференції було затверджено новий склад вченої ради університету.

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]