Дата публікації:
11 березня 2021
Кількість переглядів:
2393
Поділитися:

Із 15 січня до 17 травня 2021 року триває прийом матеріалів на Міжнародну конференцію «Наноматеріали: застосування та властивості» (“Nanomaterials: Applications & Properties” (NAP)), що проводиться Сумським державним університетом спільно з IEEE Nanotechnology Council. Щороку конференція приймає більше 200 учасників із близько 30 країн світу.

Про особливості проведення, організацію та гранти для учасників розповідає Юрій Шабельник, секретар конференції, заступник декана з наукової роботи факультету ЕлІТ СумДУ, кандидат фізико-математичних наук.

– Основна увага конференції зосереджена на висвітленні нових фундаментальних та прикладних результатів щодо застосування та властивостей різних груп наноматеріалів і покриттів. До наноматеріалів відносяться будь-які об’єкти або речовини, розміри структурних елементів яких знаходяться в нанодіапазоні – від 1 до 100 нм. Це обумовлює їх унікальні фізичні властивості, що суттєво відрізняються від властивостей масивних матеріалів.

Конференція багатовекторна, включає в себе 12 тематичних напрямів – від методів синтезу наноматеріалів і транспортних властивостей нанорозмірних систем до біомедицини та застосування наноматеріалів у зеленій енергетиці. Особливо виділяється напрям, що стосується фізики магнітних явищ та магнітних матеріалів, застосування їх у різних галузях промисловості. Офіційна мова конференції – англійська.

Хто є організаторами конференції?

– Уперше конференція була організована за ініціативи першого декана факультету ЕлІТ СумДУ, професора Сергія Проценка та професора Олександра Погребняка. Ідею підтримали та розвили професор Павел Жуковські з Люблінської Політехніки (Польща) та доцент Тарас Лютий. Кілька останніх років конференція “Nanomaterials: Applications & Properties” (NAP) організовується Сумським державним університетом та Міністерством освіти і науки України у співпраці з міжнародними науковими співтовариствами, такими як Рада з нанотехнологій міжнародного Інституту ІЕЕЕ (IEEE Nanotechnology Council), Міжнародна спілка фундаментальної та прикладної фізики (IUPAP) та Магнітне товариство IEEE (IEEE Magnetics Society). Така співпраця значно розширила географію учасників і підвищила рівень конференції. Уже більше десяти років поспіль головою організаційного комітету є доктор фізико-математичних наук, професор, завідувач кафедри наноелектроніки та модифікацій поверхні СумДУ Олександр Погребняк.

Де проводиться конференція?

– За десятиріччя конференція змінила чотири місця дислокації. Уперше, у 2011 році, й кілька наступних років конференція проводилася у місті Алушта. Учасники охоче їхали в курортне місто на березі Чорного моря. Крім насиченої наукової програми захід пропонував учасникам і цікаві екскурсії. У 2014 році конференція переїхала до м. Львів, а в 2017 – 2019 роках проводилася в Одеській області. Спочатку – в с.м.т. Затока, а потім – в Одесі. У 2020 році через карантинні обмеження конференція відбувалася в режимі онлайн, та, сподіваємося, що цього року ми знову зможемо повернутися до Одеси.

Розкажіть про програму та учасників конференції?

– Щороку конференція збирає близько 200 учасників, серед яких – міжнародні експерти, визнані науковці, а також – молоді вчені, аспіранти та студенти. Найбільше закордонних учасників приїжджають із Західної Європи, США та країн Азії. Зазвичай програма конференції включає до 150 постерних та до 100 усних доповідей.

У перший день заходу відбувається велике пленарне засідання, на якому виступають всесвітньо визнані вчені в галузі наноматеріалів та/або фізики конденсованих речовин. У 2018 році конференцію відвідав професор Юрій Гогоці – український і американський науковець в галузі хімії, матеріалознавства та нанотехнологій, засновник та директор Інституту наноматеріалів Е. Дж. Дрекселя. Доповідачами у 2019 році стали професор Портлендського університету (США), президент IEEE Nanotechnology Council Джеймс Морріс і заслужений професор хімії та біохімії, біоінженерії та матеріалознавства Каліфорнійського університету, м. Лос-Анджелес (США), засновник і головний редактор міжнародного журналу “ACS Nano” Американського хімічного товариства Пол С. Вайс. У 2020 році з пленарною доповіддю про новітні наноматеріали, що дозволяють суттєво покращити енергоефективність сучасних високоємних електричних акумуляторів, виступив професор Гліб Юшин, співзасновник компанії “Sila Nanotechnologies, Inc.” та один із головних редакторів журналу “Materials Today”. На пленарній сесії у 2021 році погодилася виступити професорка Енн Ендрюз (Каліфорнійський університет, м. Лос-Анджелес), одна з переможниць в номінації «жінка-хімік» у 2021 році від Міжнародного товариства фундаментальної та прикладної хімії (IUPAC).

У наступні дні відбуваються секційні засідання за певними тематиками. У 2020 році уперше, як супутній захід, був проведений Симпозіум з адитивних технологій та їх застосувань. Тематика виступів учасників симпозіуму стосувалася передових методів 3D-виробництва різних типів матеріалів, зокрема, керамік, полімерів і металів, їх моделювання та дизайну, а також – застосування адитивних технологій у різних сферах діяльності людини, у тому числі й у боротьбі з пандемією коронавірусу COVID-19.

Ми активно сприяємо популяризації науки серед молоді, тож доповідачами на таких засіданнях можуть стати як досвідчені знані науковці, так і аспіранти або студенти.

Для молодих науковців це чудова нагода не тільки ознайомитися з провідними дослідженнями в галузі наноматеріалів, але й представити власні напрацювання, почути компетентні відгуки, зав’язати корисні знайомства для подальших спільних проєктів. Як приклад, можна згадати випадок 2018 року – після виступу на конференції аспірантка кафедри НЕ та МП СумДУ Маргарита Лісовенко була запрошена на короткострокове стажування, а згодом отримала позицію у відділі фізики високих енергій Аргонської національної лабораторії (США), де вона зараз займається розробкою надпровідникових детекторів для дослідження реліктового випромінювання.

Кілька останніх років учасники мають можливість відвідати конференцію за кошти travel-грантів. Розкажіть, будь ласка, що передбачають ці гранти та хто може на них претендувати?

– Починаючи з 2017 року спонсорами конференції виступають міжнародні організації та визнані світові компанії, які працюють в галузі нанотехнологій. Завдяки підтримці спонсорів кілька останніх років учасникам виділяються travel-гранти, що покривають організаційний внесок, проживання та соціальні заходи конференції, у деяких випадках – проїзд. Є чотири категорії учасників, які можуть подавати заявку на отримання гранту. Перша – студенти й аспіранти денної форми навчання, які представляють свої дослідження у галузі біомедицини і є громадянами України. Гранти для другої категорії забезпечує міжнародна організація IEEE Magnetics Society, претендувати на них можуть українські та закордонні аспіранти та студенти, котрі є членами цієї організації. Також є гранти для молодих дослідників, незалежно від того, яким напрямом науки вони займаються.

Окремо передбачені гранти для жінок в науці. Так склалося, що більшість доповідачів та учасників конференції – чоловіки, тож така категорія грантів сприяє популяризація цього наукового напрямку серед жінок.

У 2020 році конференція відбувалася онлайн. Що змінилося у форматі проведення заходу?

– Досвід 2020 року став для нас новим, адже конференція вперше проводилася в онлайн форматі. З одного боку, це дозволило залучити більшу кількість учасників та розширити географію – у конференції взяли участь представники 31 країни, з іншого – змусило повністю переформатувати організацію заходу. Особливістю стало проведення ранкових та вечірніх онлайн-сесій, адже учасники та доповідачі представляли країни з різних континентів. Ранкова сесія розпочиналася о 10:00 за Київським часом та була орієнтована на учасників з України, країн Азії, Європи та Африки. А от, наприклад, доповідачі з Каліфорнії, чи Джорджії брали участь у конференції у вечірній час. Така сесія розпочиналася о 17:30.

Окрім того, потрібно було об’єднати доповідачів та учасників за тематичними напрямками, тож паралельно проводилося кілька онлайн-сесій. Ми вперше зіштовхнулися з такою ситуацією, тож довелося підлаштовуватися та провести дуже велику організаційну роботу. Але це стало новим цінним досвідом.

І наостанок – чому саме ви б порадили відвідати конференцію “Nanomaterials: Applications & Properties” (NAP) та як подати заявку на участь?

– Конференція збирає велику кількість міжнародно-визнаних науковців, тож сприяє неформальному обміну ідеями, дозволяє знайти однодумців і контакти для подальшої наукової співпраці. Крім того, матеріали конференції належної якості рекомендуються для публікації в IEEE Digital Xplorer Library, та індексуються багатьма наукометричними базами даних, зокрема Scopus.

Тож запрошуємо усіх охочих взяти участь уже в 11-й щорічній Міжнародній конференції “2021 IEEE 11th International Conference on Nanomaterials: Applications & Properties”, яка відбудеться з 5 до 11 вересня 2021 року на базі готелю “Gagarinn”, м. Одеса, Україна. Детальніше ознайомитися з інформацією про конференцію, вимогами до матеріалів та можливостями отримання travel-грантів можна на сайті https://nap.sumdu.edu.ua.

 

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]