Дата публікації:
12 березня 2021
Кількість переглядів:
2562
Поділитися:

11 березня відбулося чергове засідання вченої ради Сумського державного університету. Воно розпочалося врученням атестатів професора кільком науково-педагогічним працівникам закладу.

Всебічно на засіданні було розглянуто питання щодо підвищення ефективності підготовки науково-педагогічних кадрів і діяльності спецрад по захисту дисертацій. Вчена рада відзначила, що в СумДУ створена та функціонує потужна система підготовки науково-педагогічних кадрів через аспірантуру і докторантуру, проводиться робота, спрямована на залучення в аспірантуру талановитих студентів, які займаються науковою діяльністю. Так, у 2020 р. 39% вступників до аспірантури мали додаткові бали за наукову діяльність, у т.ч. 13% – за опубліковані статті, що індексуються базами даних Scopus та Web of Science, 19% вступників – переможці Всеукраїнських конкурсів студентських наукових робіт і Всеукраїнських студентських олімпіад.

В університеті сформована система атестації науково-педагогічних кадрів, що включає 6 постійно діючих спеціалізованих вчених рад, які мають право присудження ступенів кандидата наук та доктора наук за 11-ма спеціальностями.

Відзначалось зростання удвічі за 2016-2020 рр. контингенту аспірантів, а також нарощування чисельності іноземців, які проходять підготовку в аспірантурі. З огляду на це, ректор СумДУ Василь Карпуша зауважив на необхідності більш активного розвитку освітніх англомовних програм.

Як зазначив голова вченої ради університету Анатолій Васильєв, ознакою університетів світового рівня є баланс контингенту вишу за освітніми рівнями підготовки – аспірантура, магістратура та здобувачів бакалаврського ступеня.

«У 2020 році СумДУ за обсягом держзамовлення на підготовку фахівців в аспірантуру – у трійці лідерів серед закладів вищої освіти України», - підкреслив Анатолій Васильєв.

З метою підвищення ефективності підготовки науково-педагогічних кадрів вчена рада постановила реорганізувати відділ докторантури та аспірантури в інститут підготовки кадрів вищої кваліфікації.

На засіданні вченої ради шляхом таємного голосування були прийняті рішення щодо призначення на посади і присвоєння вчених звань. Зокрема, звання «Почесний доктор Сумського державного університету» присвоєно професору Університету Дрекселя (Пенсильванія, США) Юрію Гогоці, який народився і починав наукову кар’єру в Україні. Юрій Гогоці – відомий науковець в галузі хімії, матеріалознавства та нанотехнологій, засновник і директор Інституту наноматеріалів,  має численні публікації в журналах, що індексуються в наукометричних базах даних Scopus  та Web of Science. За свою велику наукову роботу відзначений багатьма нагородами.

Юрій Гогоці, який упродовж 3 років співпрацює з СумДУ, по відеозв’язку подякував членам вченої ради за присвоєння почесного звання, висловив сподівання на продовження співробітництва, а також відзначив успіхи університету.

«Я хочу поздоровити Сумський державний університет з досягненнями, з підвищенням в міжнародних рейтингах. Про CумДУ за кордоном багато хто чув, виш відомий у світі», - зазначив професор американського університету.

Він висловив готовність допомагати СумДУ у поглибленні комунікативних зв’язків зі світовою науково-освітньою спільнотою, сприяти реалізації публікаційного потенціалу науковців університету. 

За результатами розгляду стану реалізації цільової комплексної програми «Енергоефективний СумДУ» та завдань щодо раціонального використання енергетичних ресурсів», вчена рада відзначила істотний прогрес у напрямку підвищення енергоефективності та енергозбереження практично у всіх сферах діяльності університету. Створена та успішно працює система менеджменту управління енергоспоживанням. Розроблено та впроваджено власну «Систему моніторингу теплоспоживання будівель СумДУ», що дозволяє в режимі онлайн відстежувати споживання теплової енергії та прогнозувати необхідні обсяги теплопостачання будівель університету, приймати рішення оперативного керування його теплоспоживанням.

Також на вченій раді прийнято низку документів загальноуніверситетської нормативної бази, ухвалено рішення з актуальних питань життєдіяльності та розвитку закладу.

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]