Дата публікації:
20 квітня 2021
Кількість переглядів:
1931
Поділитися:

Скільки людей потребує реабілітації після коронавірусу? Коли можуть проявитися наслідки? Чи є універсальна програма реабілітації?

Відповіді на ці та інші запитання надав лікар-інфекціоніст, завідувач кафедри інфекційних хвороб з епідеміологією Медичного інституту СумДУ, доктор медичних наук, професор Микола Чемич в ефірі програми «Сьогодні. Головне» регіонального Суспільного мовника UA:Суми. 

Під час бесіди Микола Чемич зазначив, що усі, хто переніс коронавірусну хворобу, потребують психологічної реабілітації. Щодо іншого – загальної системи реабілітації немає, оскільки наслідки COVID-19 можуть бути різними для кожного пацієнта, у залежності від індивідуальних особливостей організму, супутніх захворювань та ступеню тяжкості перебігу хвороби.

Деякий час після одужання людина може не відчувати наслідків. Тож усім, хто перехворів на коронавірус, Микола Чемич радить пройти комплексне обстеження, особливо, якщо є хронічні захворювання. Також корисно для здоров’я – відсторонюватися від поганих думок, приділяти час прогулянкам на свіжому повітрі та помірним фізичним навантаженням, а з настанням літа – плавати. 

Велике значення у запобіганні наслідкам коронавірусної хвороби має правильне лікування. У жодному разі не можна лікуватися самостійно, використовувати препарати за порадами знайомих або родичів. Лікування – це співпраця між лікарем та пацієнтом, заснована на довірі до лікаря та виконанні всіх його рекомендацій.

Микола Чемич підкреслив, що вірус змінюється, з’являються нові форми перебігу хвороби, спостерігаються повторні випадки захворювання. Усі світові сили медиків і науковців зосереджені на боротьбі з хворобою, порятунку людей, тому протокол реабілітації ще не достатньо напрацьований.

Дієвою зброєю у боротьбі з вірусом є вакцинація. Хоча щеплення не може остаточно вберегти від інфікування COVID-19, зафіксовані випадки показують, що вакцина має протективну дію проти складного перебігу хвороби та ускладнень.

І останнє, хоча не менш важливе – щоб допомогти медикам у боротьбі з хворобою, люди мають носити маски, дотримуватися соціальної дистанції та загалом – відповідально ставитися до карантинних обмежень.

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]