Дата публікації:
19 травня 2021
Кількість переглядів:
8229
Поділитися:

Триває плідна співпраця представників Сумського державного університету із провідним вченим у галузі матеріалознавства та нанотехнологій, доктором технічних наук, професором, директором Інституту наноматеріалів Університету Дрекселя (м. Філадельфія, США) Юрієм Гогоці.

Науковець є автором майже 900 публікацій, які індексуються наукометричними базами даних Scopus та Web of Science. h-index Юрія Гогоці за даними бази Scopus складає 153, а кількість цитувань – майже 116 тисяч. (Для порівняння, h-index СумДУ складає 50, кількість цитувань – 24 тисячі, h-index КНУ ім. Тараса Шевченка – 101, кількість цитувань – 134 тисячі).

Юрій Гогоці виступив у якості наукового консультанта докторської дисертації доцента кафедри наноелектроніки та модифікації поверхні СумДУ Вадима Борисюка.

Дисертація на тему «Механічні властивості та фазові переходи в Tin+1Cn максенах і металевих наноматеріалах під дією зовнішнього впливу деформації та температури» присвячена становленню закономірностей структурних змін та фазових перетворень у двовимірних карбідах титану й металевих наночастинках під різним типом зовнішньої дії, а також зв’язку цих перетворень із фізичними властивостями досліджуваних зразків.

Юрій Гогоці високо оцінив науковий внесок Вадима Борисюка у дослідження наноматеріалів. У відгуку до дисертації науковий консультант відзначив, що детальне вивчення максенів наразі є надзвичайно актуальним та підкреслив, що Вадим Борисюк був першим у світі, хто описав руйнування максенів.

Наукова співпраця Вадима Борисюка з Юрієм Гогоці розпочалася в 2013 році зі стажування науковця СумДУ в Інституті наноматеріалів. Під керівництвом Юрія Гогоці Вадим Борисюк працював над вивченням властивостей нових наноматеріалів – максенів, які нещодавно були винайдені в цій науковій установі. Результатами такої співпраці стали кілька спільних наукових публікацій, а також підготовка і захист вченим СумДУ докторської дисертації, науковим консультантом якої став професор Гогоці як один з першовідкривачів цих матеріалів.

«Наукова співпраця з паном Юрієм стала для мене надзвичайно корисним професійним досвідом, який відкрив нові перспективи для подальших досліджень в галузі наноматеріалів, що також проводяться на базі СумДУ, і роблять вагомий внесок у розвиток цього науковому напряму, – розповів Вадим Борисюк. – Участь у зустрічах та семінарах наукової групи і наукова робота зі студентами й аспірантами під час стажування також дали мені змогу набути унікальний досвід з організації дослідницької та викладацької діяльності».

Юрій Гогоці є Почесним доктором СумДУ. 27 травня в нашому університеті відбудеться його лекція «Від відкриття нових (нано)матеріалів до передових технологій або пригоди українця в Америці». Це унікальну нагода долучитись до науки світового рівня, поринути в світ наноматеріалів та прослідкувати науковий шлях нашого співвітчизника.

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]